Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A Fidesz európai parlamenti képviselője, Gál Kinga a Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében azt mondta: „továbbra is azt kérjük Brüsszeltől, hogy vizsgálják meg a palesztin hatóságoknak folyósított támogatásokat, és derítsék ki, juthatott-e abból a terroristáknak”.


A politikus emlékeztetett arra, hogy egy hónapja a Hamász brutális terrortámadást indított Izrael ellen, és a nyugati sajtóban szinte azonnal megjelent, hogy a terrorszervezet brüsszeli forrásokból készített fegyvereket, amelyeket be is vethettek a kegyetlen merénylethullámban.

– A sajtóhírre reagálva Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos és a Fidesz–KDNP szinte azonnal azt kezdeményezte: fagyasszák be a Palesztinának küldött forrásokat, és vizsgálják ki, hogy juthatott-e a 691 millió euróból a terrorszervezeteknek– idézte fel az eseményeket Gál Kinga.

Hozzátette: ebben az esetben Brüsszelnek nem szabad titkolóznia, az európai állampolgárokat megilleti, hogy tudják az igazat. – Ki kell deríteni az esetleges visszaéléseket, ez a feltétele ugyanis annak, hogy megakadályozzuk, hogy a jövőben akár egy euró cent is a terroristák markába kerülhessen. Brüsszel nem finanszírozhatja a terrort – emelte ki a politikus.


A hír után jöjjön a véleményünk:

1, Azt kell, hogy mondjam, alapvetően egyetértek Gál Kinga európai parlamenti képviselővel. Vagyis elsőként – ha lehet – valóban át kell tekinteni a palesztinoknak küldött források felhasználást, tisztába kell tenni a dolgokat. Nem szabad azonban hátat fordítani nekik, mert a segítségre óriási szükség van mind Gázában, mind Ciszjordániában. Csak nem pénzt, hanem élelmiszert, gyógyszert és orvosi eszközöket kell adni a palesztinoknak. Abból viszont jó sokat, mert nagy szükségük van rá.

2, Megismétlem, teljesen egyetértek azzal, hogy az Európai Unió nem finanszírozhatja a Hamász felfegyverzését. De ha ezt elfogadjuk alapvetésnek, akkor tegyünk valamit hozzá, a Nyugat nem fegyverezheti fel ellenőrizetlenül Izraelt sem. Amint ugyanis az elmúlt hetek példái mutatják, a zsidó állam nemcsak a Hamász ellen használja fel a segítséget, hanem civil célpontokat is támad.


S az én szememben valaki nemcsak akkor terrorista, ha szabadcsapatosként vagy félkatonai szervezet tagjaként civil célpontokat támad, mint teszi a Hamász. Számomra egy katona is lehet terrorista, ha nem kellően körültekintően használja a fegyverét, és hanyagságból, pláne, ha szándékosan, civileket öl. Márpedig erre sok-sok példa volt izraeli részről is az elmúlt hetekben.

Izrael csak akkor érdemli meg a segítséget, ha a fegyvert önvédelemre és a valódi terrorizmus elleni fellépésre használja, máskülönben nem lesz különb azoknál, akik ellen harcol.


3, Nagyon jó lenne végre megérteni, hogy a világ nem fekete-fehér, a szavaknak súlya van, és önkényesen nem alkothatunk szinonimákat. A “palesztin hatóságok” valójában Palesztin Nemzeti Hatóság (PH); Ciszjordánia kormányzó szerve, a Hamászhoz pedig semmi köze. Sőt, lényegében ellenségek!

A PH képviseli a palesztinokat az ENSZ és a világ országainak többsége előtt, kapcsolatot tart fenn és együttműködik Izraellel. Nem csak az EU támogatja, hanem az Egyesült Államok is – függetlenül attól, ki ül éppen a Fehér Házban. Nem mellesleg, a háború vége után Washington rá bízná a Gázai övezet igazgatását.

Szóval, rögzítsük: nem minden palesztin muszlim. Nem minden muszlim terrorista. Nem minden terrorista iszlamista. Nem minden iszlamista szalafista-dzsihadista, mint az ISIS, az al-Kaida vagy a Boko Haram tagjai. A gázaiak nem mind hamászosok. És a Hamász nem azonos a Palesztin Nemzeti Hatósággal. Ezt azért fontos észben tartani, mert ha mindenkit egy kalap alá veszünk, akkor sosem lesz béke.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét