Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Nem jött el az ideje a választásoknak Ukrajnában – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután a Nyugat hónapok óta nyomást gyakorol a parlamenti választások megszervezésére – erről az Oroszhírek.hu számolt be. A színészelnök napi beszédében azt mondta, hogy „úgy kell döntenünk, hogy most a védekezés, a harc ideje van, amelyen az állam és a nép sorsa múlik”. – Úgy vélem, hogy most nem a választások ideje van itt, hanem az, hogy Ukrajna egységes maradjon – tette hozzá.


Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy Zelenszkij „mérlegeli”, hogy 2024-ben elnökválasztást tartsanak-e. Kuleba megjegyezte, hogy egy ilyen szavazást nehéz lenne megszervezni, mivel az ukránok milliói az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt nincsenek az országban, és százezrek harcolnak a frontvonalakon. A parlamenti választásokat pedig, amelyeket ebben a hónapban kellett volna megtartani, a 2022 februárjában bevezetett hadiállapot miatt határozatlan időre elhalasztották. Az ukrán törvények tiltják a szavazást és a kampányolást a rendkívüli állapot alatt.

Fontos tudni, hogy Ukrajna egy 2022 májusában életbe lépett törvény értelmében egy tucat politikai pártot tiltott be „oroszbarátnak” minősítve, köztük a legnagyobb ellenzéki pártot is. Ukrajna jelenlegi parlamentjét Zelenszkij politikai pártja egyedül uralja, amely 2019 júliusában került hatalomra, miután az előző évben bejegyezték. A 2019 májusában történt beiktatását követően az ukrán elnök feloszlatta az ország törvényhozását, és azonnali parlamenti választásokat írt ki, amelyeket 2019 októberében tartottak meg.


Jöjjön röviden a véleményünk!

1, Igaz, ami igaz, nehezen elképzelhető, hogy a jelenlegi Ukrajnában bármilyen választást tartsanak. Merthogy ki szavazna? Tényleg milliók vannak külföldön, sokan élnek a frontvonalak közelében, vagy azokon a területeken, amelyeket az oroszok elfoglaltak. Más kérdés, hogy ezekről a megyékről valószínűleg amúgy is le kell mondaniuk az ukránoknak, az ott élők pedig minden bizonnyal legközelebb már Oroszország választói lesznek.


2, Legyünk azonban őszinték, Zelenszkij most aligha akarna választást tartani. Egy ilyen megméretés kimenetele ugyanis – mutassanak bármit is a színészelnök szája íze szerint publikált felmérések – kétséges lenne az ukrán elnök számára. Ki tudja, hogy a háború több mint másfél éve után hogyan voksolnának a szavazók!? Vajon hogyan értékelnék, és kinek a nyakába varrnák a jelenlegi helyzetet, illetve a 2022 februárja óta Ukrajnát és társadalmát ért hatalmas pusztítást? Ez csak egy demokratikus voksoláson derülhetne ki…

3, Nem vagyok azonban biztos, hogy Zelenszkij és pártja nem bukna egy hatalmasat, ha most lennének a választások! Úgy vélem, a színészelnök addig van reális esélye hatalomban maradni, amíg tart a háború, mert addig nem lehet voksolni. A másik eshetőség, hogy Ukrajna megnyeri Moszkva ellen a háborút, és kiűzi az oroszokat keleti szomszédunk területéről. Na, erre nem sok esélyt látok. Lehet, hogy ezért sem akar békét Zelenszkij?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét