Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

„Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére vonatkozó uniós követelmények teljesítéséről.” Csütörtök délután egy ideig ez volt a vezető hír a legtöbb magyar hírportálon. A kijelentés Olha Sztefanyisina európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettes kijevi sajtótájékoztatóján hangzott el. És bár elsőre bombasztikusan hat, valójában egy lufinak tűnik. Miért?


Azért, mert például az Index is megjegyzi:

„A politikus a Jevropejszka Pravda hírportál beszámolója szerint egyúttal leszögezte, az ukrajnai magyar kisebbség jogai biztosítottak.”

Sztefanyisina mellesleg még odavetette, hogy a „magyar kisebbség sokkal kisebb mértékben szenvedett, mint mondjuk az azovi régió görög kisebbsége.”


Vagyis?

Vagyis ott tartunk, hogy Kijev hivatalos képviselője szerint Ukrajna kész megállapodni Magyarországgal abban, hogy Ukrajnában minden rendben van. Nem nagyon lehet másként értelmezni Sztefanyisina szavait.

Ezen akár fel is háborodhatnánk, de igazából fölösleges. A Zelenszkij-rezsim egyszerűen hozza a formáját. Emlékezzünk csak vissza arra, hogy bántak a nyugati szövetségeseikkel. Hisztiztek, követelőztek, és bármit kaptak, soha nem köszönték meg. Amikor ezt valaki Londonban szóvá tette, akkor duzzogva megjegyezték: persze, persze, hálásak ők, de…


A tűzszünetnek ugyanez a stílus, ugyanez a magatartás a legfőbb akadálya. A kijevi rezsim lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy ők készenállnak az oroszokkal tárgyalni, ennek az egyedüli feltétele az, hogy Moszkva az ukránok minden követelését elfogadja. Na, de milyen tárgyalás az, aminek az előfeltétele a tárgyalásról és a megegyezésről való lemondás? Ezt ultimátumnak hívják. Azt pedig az oroszok nyilván elutasítják, mire Zelenszkijék „telesírják” a világsajtót, hogy ők tárgyalnának, de Moszkva nem hajlandó.

Szóval, ezt csinálják velünk is. A miniszterelnök-helyettes nem sokkal azután, hogy Ursula von der Leyen lényegében „kishibás EU-kompatibilis országnak” nevezte Ukrajnát, Budapest pedig jelezte, hogy a nemzetiségi jogok biztosítása miatt mi nem – tehát ezek után Sztefanyisina kiáll, és azt mondja:


Mi készek vagyunk megállapodni Magyarországgal arról, hogy nem változtatunk semmin.

De a semmiről ugyebár nem lehet tárgyalni, így nyilván nem fog történni semmi. Azt leszámítva persze, hogy az év hátralévő részében Zelenszkijék minden fórumon el fogják mondani: ők készek voltak egyezkedni, de Orbánéknak minden is kell; a magyar kormány a megállapodás akadálya.

Mit mondjunk erre? Az ukrán rezsim menthetetlen.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét