Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

„Spanyolország nem csak a szavak szintjén állt ki mellettünk 1956-ban. A forradalom legelső napjaiban Ausztrián keresztül humanitárius segélyt: rizs, ruhaneműt, lisztet és gyógyszert küldött Magyarországra. Október végén pedig a kormány úgy döntött, fontolóra veszi a szabadságharcosok katonai támogatását.”

Erről beszélt a napokban Ricardo Ruiz de la Serna, a San Pablo-i egyetem docense a Terror Házában. Az előadásáról a Magyar Hírlap számol be. A történész kutatásai szerint a terv részben egy önkéntes alakulat felállítása volt.


„Fontos aláhúzni: ehhez nemcsak emigráns magyarok, hanem spanyolok is csatlakoztak volna. Az egyik magasrangú tábornok, polgárháborús veterán például az elsők között jelentkezett. Emellett vagy ettől függetlenül Madrid kész lett volna anyagilag támogatni a szovjetellenes harcot. A hivatalos felajánlás szerint pénzt, gránátokat, páncéltörő fegyvereket és 10 ezer puskát küldtek volna gyorssegélyként Magyarországra, de akadt egy probléma. Amerika” – olvasható a cikkben.

De la Serna ezek után elmondta, hogy a szállítmányt csak úgy lehetett volna célba juttatni, hogy elviszik repülővel a München melletti NATO-támaszpontra, ott teherautókra rakják, és Ausztrián át hozzák be Nyugat-Magyarországra. Az átadás-átvételre Szombathely környékén került volna sor.


Csakhogy a Fehér Ház minden javaslatot megvétózott. Francóékat sokkolta Washington hozzáállása, hiszen eközben a Szabad Európa Rádió minden hullámhosszon ellenállásra biztatta és segítséggel áltatta a magyarokat. Valójában azonban semmit sem akart tenni értük. „A magyar forradalmárokat cserbenhagyták” – szögezte le de la Serna, hozzátéve: „A Nyugat nem hitt bennük eléggé. Azokban, akik kiálltak a szabadság eszményéért.”

Mi jutott eszünkbe mindezekről?

1) Ismét lehullt a lepel az Egyesült Államokról, amely a mai napig abból él, hogy a „szabad világ” vezetőjének és védelmezőjének állítja be magát. Ám valójában csak a hideg számítás vezérli, és bármikor kész odadobni egy népet, ha az érdekei azt kívánják.

2) A cikkből kiderül, hogy a magyarok érdekében Habsburg Ottó és megbízottjai tárgyaltak rendszeresen a spanyol vezetéssel. A főherceg egy irodát is fenntartott Madridban, amely a „nem hivatalos Magyarország” nem hivatalos külképviseleteként folyamatosan tájékoztatta a Nyugatot a kelet-közép-európai eseményekről.

Erről mi legalábbis eddig nem tudtunk. Ez az információ mindenképpen figyelemre méltó, és azt mutatja, hogy a történelemben senkit és semmit, még a Habsburg-házat sem lehet egyoldalúan megítélni. Reméljük, alaposabb kutatások is készülnek majd arra vonatkozóan, hogy mit tett a magyar ügy érdekben a trónörökös a hidegháborús évtizedek alatt.

3) A Nyugatra visszatérve, a hír alapján még inkább visszataszító, hogy egyes európai országok, és az Egyesült Államok is rendszeresen a magyarok fejére olvassák, hogy hálátlanok vagyunk. Az ukrajnai háború és a migránsválság kapcsán is számtalanszor elhangzott, hogy amíg 1956-ban a Nyugat támogatta a forradalmat, és befogadta a menekülteket, addig a mai magyar kormány nem hajlandó kiállni Kijev mellett, és beengedni az illegális bevándorlókat. Mint látható, ezt az összehasonlítást jobb lenne, ha gyorsan elfelejtenék!


Előző cikkKijev kész megállapodni velünk arról, hogy nekik van igazuk
Következő cikkMár egy lázadást sem tartanak kizártnak Zelenszkijék ellen

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét