Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

„Az ukrán hadsereg soha nem tanulta meg, hogyan kell megfelelően használni a német Leopard harckocsikat, így fennáll a veszélye, hogy teljesen elveszíti őket.” Ezt írta David Axe, a Forbes című lapban, amit itthon az Oroszhírek.hu portál szemlézett. A cikkben az áll, hogy

„Amit az ukránoknak nem szabadna megtenniük, azt gyakran teszik a Leopard 2-esekkel. Kis csoportokban, különösebb gyalogsági támogatás nélkül használják őket. És egyenesen az orosz állások felé vezetik őket – sokszor aknamezőkön, tüzérségi és öngyilkos drón zónákon keresztül.”


A lap megjegyezte, hogy Ukrajnának még legalább 195 darab, 1980-ban gyártott Leopard 1A5 könnyű harckocsit kellene kapnia.

– De még ez a nagy mennyiségű felszerelés is gyorsan megsemmisül, mert az ukrán erők nem megfelelően használják azokat – tette hozzá a cikkíró. Korábbana Deutsche Wirtschafts Nachrichten arról számolt be, hogy a Leopard 2 harckocsikat is gyártó német Rheinmetall konszern az ukrajnai veszteségek és a nemzetközi verseny miatt részben elvesztette a „csodafegyverek” gyártójának státuszát.


A hírek után jöjjön a véleményünk:

1, Nem ez a legfontosabb kérdés, de azért nem hagy nyugodni: Ukrajnának miért éppen 195 darab, 1980-ban gyártott Leopard 1A5 könnyű harckocsit kellene kapnia??? Először is, a Leopard 1A5 nem könnyű harckocsi, a maga 42,4 tonnájával sokkal inkább közepes tankról beszélhetünk. De nem ez a legnagyobb kérdés, hanem az: miért éppen 195 darab ilyen páncélos kell nekik? Miért nem 194 vagy 196?

2, Másrészt, nem tudni, hogy mi az igazság, merthogy két eshetőség van, esetleg ezek együtt is igazak lehetnek. Egyrészt, lehet, hogy a Leopard 1A5 harckocsik, amelyek közel hatvanéves konstrukciók, ma már tényleg nem kilőhetetlen, mindent elsöprő csodafegyverek. Ez tuti így van.


Másrészt, az is igaz lehet, hogy az ukránok nem tudják megszelídíteni a Leopardokat, és nem tudják őket megfelelően használni. Ebben persze az is közrejátszhat, hogy az ukrán hadsereg színe java a háború több mint másfél éve alatt meghalt vagy megsebesült. Sok olyan veteránt elvesztettek már, aki kezelhetné a Leopardokat.

3, Meglehet, a német fegyvergyártó cégóriásnak, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatnak is kellenek bűnbakok. Sokkal könnyebb ugyanis azt mondani, hogy az ukránok nem értenek a Leopard harckocsik kezeléséhez, mint bevallani, hogy a több mint félévszázados technika felett eljárt az idő. Ezzel a csodafegyver nimbuszát valamelyest talán menteni lehet. A végeredmény ugyanakkor az, bármi is legyen a háttérben, hogy a Leopard harckocsik hullanak Kelet-Ukrajnában, mint a legyek. Az oroszok nagy örömére…


Előző cikkKi nem találjátok, most éppen mit terjesztenek Putyinról!
Következő cikkMi kell még, hogy a Nyugat kimondja: Terroristák vezetik Ukrajnát!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét