Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ukrajna addig nem hagyja abba a harcot Oroszország ellen, amíg vissza nem veszi az összes olyan területet, amelyet sajátjának tekint – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek adott interjújában, amelyet itthon az Oroszhírek.hu szemlézett. Hozzátette: az amerikai támogatás megvonása aligha befolyásolná Kijev politikáját ebben a tekintetben.


– Amennyiben Washington leállítaná a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatást, Ukrajna egyszerűen nélküle folytatná a konfliktust – állította Zelenszkij arra a kérdésre, hogy „aggódik-e” az amerikai külpolitika esetleges változásai miatt, különösen, ha Donald Trump győzne a 2024-es elnökválasztásion. Korábban Trump többször megfogadta, hogy 2024-es megválasztása esetén „24 órán belül” kidolgoztatna egy békeszerződést Moszkva és Kijev között.

Zelenszkij olyasmit is mondott, hogy a háború folytatása az ukrán nép akarata. Úgy folytatta, hogy a háború megállításának egyetlen „valódi módja” az, ha az orosz erők kivonulnak a Kijev által követelt összes területről. Azt is kifejtette, biztos benne, hogy Moszkva csapatai „meg fogják tenni”.


A Reutersnek adott interjújában az ukrán elnök arról is beszélt, hogy „bármelyik” amerikai elnök segítene Ukrajnának, ha ismerné „a háború minden kihívását, eredményét és kárát”. A hét elején Zelenszkij azt is állította, hogy Kijevnek van egy „terve”, amelynek segítségével az év végéig győzedelmeskedhet a harctéren, és „eredményeket” mutathat fel.

Jöjjön röviden a véleményünk:

1, Kijevnek, Zelenszkijnek lehet, hogy van egy „terve”, amelynek segítségével az év végéig győzedelmeskedhet a harctéren, és „eredményeket” mutathat fel. Úgy gondolom, Ukrajnának egy valamije nincs ehhez, elegendő ereje. Az ukrán erők nagyon sok veszteség árán szinte semmilyen sikert nem értek el a júniusban indított ellentámadással, ha csak azt nem tekintjük eredménynek, hogy egyelőre az oroszok sem tudtak előretörni.

Persze ez sem kevés, de hol van ez a győzelemtől és attól, hogy az oroszokat kiűzzék Ukrajna 2014 előtti területeiről?! Ráadásul az ukrán hadsereg igazán ütőképes csapatainak jelentős részét már elveszíthette, ezek nagyon hiányozhatnak majd a folytatásban.


2, Zelenszkij elnöknek irtó nagy a szája, amikor a háború folytatásáról kell beszélni. Néha az az ember érzése, hogy a színészelnök – legalábbis a szavak szintjén – akár egyedül is nekimenne az orosz hadseregnek. Csakhogy az oroszok ellen nem ő veszi fel a harcmezőkön a küzdelmet, hanem az egyszerű ukrán katonának másznak be a lövészárkokba, rókalyukakba és erődökbe.

S ők eddig is becsülettel küzdöttek, de ez könnyebb volt, amíg az USA és a nyugati világ együtt ontotta a segélyeket, hiteleket, fegyvereket és lőszert Ukrajnába. Ám, ha az amerikaiak kiszállnak ebből, akkor azt a színészelnökék alaposan meg fogják érezni.


3, Ami pedig a harcok végét illeti, Zelenszkij minden bizonnyal téved. Ez a háború nem addig tart, amíg Ukrajna visszaszerzi az összes elvesztett területét, mert akkor az öldöklés sohasem érne véget. A különleges katonai művelet addig halad előre, amíg a Putyin vezette Oroszország el nem éri az összes célját. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez egy közelebbi időpont, mint a délibábként kergetett ukrán győzelem.


Előző cikkMi kell még, hogy a Nyugat kimondja: Terroristák vezetik Ukrajnát!
Következő cikkMár a drónkezelőket is a lövészárkokba küldik az ukránok

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét