Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az ukrán hadsereg kudarcot vallott. Ez a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) véleménye, és a lap szerint a nyugati országoknak nem kellene tovább áltatniuk magukat: az oroszokat nem lehet legyőzni.


Ebben eddig nincs nagy újdonság. Szakmányban készülnek mostanában a hasonló tartalmú cikkek. Amiért mégis foglalkozunk vele, az a következő:

A cikk szerint Kijev végzetes hibája az volt, hogy figyelmen kívül hagyta az orosz fegyveres erők jó felkészültségét. Moszkva csapatai pedig kiválóan védekeztek, a tüzérségük komplett páncélos oszlopokat állított meg nem egyszer.

Hiba volt az is – jegyezte meg a szerző –, hogy az ukrán vezetés túl magasra tette a mércét. Zelenszkijék az ellentámadástól a front kettészakítását, a Krím elfoglalását remélték. Ebből semmi sem lett, így végül Kijev nem tudott megfelelni a nyugati vezetők elvárásainak.


Utóbbiak rovására a FAZ csak annyit hozott fel, hogy a kért fegyverek töredékét biztosították a harcokhoz.

Vagyis egyre inkább úgy tűnik, hogy a Nyugat az ukránokkal akarja elvitetni a balhét. És ennek megfelelően a német lap hallgat az alábbi tényekről:

1) A háború el sem kezdődött volna, ha az USA és az EU a minszki egyezmények álcája alatt nem fegyverzi fel Ukrajnát.

2) Ha nem beszélik le Volodimir Zelenszkijt, Kijev és Moszkva 2022 tavaszán tűzszünetet köthettek volna. A Nyugat a béke küszöbéről fordította vissza az ukrán elnököt.


3) Az ukrán hírszerzés és így maga a hadsereg is a NATO felderítési adataitól függ. A nyugati kémműholdak éjjel-nappal figyelik a térséget. Washingtonban – kis túlzással – még azt is tudják – elvileg –, ha valamelyik orosz katona felfázott és vért pisil.

4) Ráadásul Kijev minden hadmozdulatát előre egyezteti a szövetségeseivel. Közismert, hogy az ellentámadás terveit is közösen készítették elő. S bár Zelenszkij valóban volt annyira csökönyös és önjáró, hogy nem adta fel Bahmutot – nem lehet azt mondani, hogy magasra tette mércét. Az ellentámadás céljait ugyanis a Nyugat jelölte ki a számára.


5) Emlékszünk, mit hajtogattak tavaly a nyugati politikusok, elemzők és katonai vezetők? Kétnaponta bemondták, hogy az orosz hadsereg heteken belül összeomlik, mert nincs megszervezve az utánpótlás. Mert képzetlenek a katonák és a tisztikar. Mert az orosz gazdaság nem fogja kibírni a szankciókat… Aztán csak nem omlottak össze.

Az ukránok tisztában voltak azzal, hogy mivel állnak szemben. Nem véletlenül könyörögtek mindenért a légtérzártól a csúzlikon át az F-16-osokig.  A Nyugat azonban alábecsülte az oroszokat. A FAZ állításával szemben tehát Kijev végzetes hibája az volt, hogy hallgatott Washingtonra, az EU és a NATO vezetésére.  


Előző cikkÉgbekiáltó nagy baromságokat mondott a volt NATO-főtitkár
Következő cikkZelenszkij Donald Trumpnál könyörögne támogatásért

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét