Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ukrajna felvételét javasolja jelenlegi területeivel az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe Anders Fogh Rasmussen, a NATO (Észak-atlanti Szerződés Szervezete) egykori főtitkára a brit The Guardian lapnak adott interjúban, amit itthon az MTI szemlézett.


– Eljött az idő, hogy megtegyük a következő lépést, és meghívjuk Ukrajnát a NATO-ba – mondta a 2009 és 2014 között a szervezet élén álló Rasmussen. Hozzátette: „Új európai biztonsági architektúrára van szükségünk, amelyben Ukrajna a NATO középpontjában áll”. Hangsúlyozta, hogy a lépés nem jelentené az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus befagyasztását. Moszkvának szerinte „meg kell értenie, hogy Ukrajnát nem lehet eltántorítani a szövetséghez való csatlakozástól”.

A részleges csatlakozás és a szövetségi partnerek ezzel járó segítségnyújtási kötelezettsége Rasmussen szerint „elrettentené Oroszországot attól, hogy a NATO-n belül támadja meg az ukrán területeket, és így lehetővé tenné, hogy az ukrán fegyveres erők a frontcsatákra koncentrálhassanak”.


A témában az Index is írt cikket, ebben megemlítette, hogy különböző szakértők és szövetségi politikusok már régóta óva intettek Ukrajna felvételétől a szervezetbe a konfliktus jelenlegi szakaszában, mivel az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkely szerinti kölcsönös segítségnyújtási kötelezettsége a fegyveres konfliktus közvetlen részesévé tenné a katonai szövetséget.

Jöjjön hát a véleményünk:

1, Ha finoman akarnék fogalmazni, bár nem lesz az, akkor azt mondanám, hogy Mr. Rasmussennél elmentek otthonról, és a kulcsot is elvitték. A megdöbbentő és egyben hajmeresztő gondolatai kapcsán több komoly kérdés is felmerül bennem.


Elsőként az, hogy milyen aktuális területi állapot szerint gondolja felvenni Ukrajnát a NATO-ba? Ez a kérdés már csak azért is jó, mert ami ma igaz, az holnap már nem biztos. Falvak, városok és térségek cserélnek gazdát, sokszor oda-vissza. Mi lenne így az érintett terület? Vagy esetleg a NATO-csatlakozás idejére tűzszünetet kérnének az oroszoktól, hogy ne változzon a frontvonal? Agyrém…

2, Jó kérdés az is, hogy ez azt jelenti: A Nyugat elismeri orosz területeknek az elfoglalt térségeket, megyéket? Ha ugyanis csak azzal a területtel fogadnák be Ukrajnát a NATO-ba, amelyet éppen birtokolnak, akkor a többiről gyakorlatilag lemondtak. S mi van azzal a kérdéssel, hogy Putyinék elvileg a Krím mellett négy megyét már Oroszországhoz csatoltak, de ezek egy részét még nem foglalták el. Ha ennek érvényt próbálnának szerezni, akkor egy NATO-országra támadnának?


3, Ez az elképzelés azért is beteges, mert ha Ukrajna ukránok által birtokolt fele az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe kerülne, és onnan az oroszok által elfoglalt területeket próbálnák visszahódítani, akkor egy NATO-ország indítana támadó akciót? S ha az oroszok védekeznének, akkor a NATO-val szállnának szembe vagy csak Ukrajnával?

4, S végül talán a legfontosabb megjegyzés. Egyelőre egy Ukrajna van, amelyik jelenleg háborúban áll Oroszországgal. S ez az állapot egész Ukrajnára igaz, nemcsak azokra a területekre, amelyek nincsenek orosz kézen. Márpedig egy háborúban álló országot a NATO nem vehet be a soraiba, mert azzal a fegyveres konfliktust is magára húzná, amit nyilvánvalóan nem akar, és mellesleg ezt a szabályok sem engedik meg. Vagyis amit Rasmussen művelt, az nem több mint ébren álmodás… Annak beteges változata!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét