Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

„Az Északi-tenger térségében hajók által, balesetek miatt vagy más módon megrongálódott gáz- és távközlési vezetékek esetei az európai kritikus infrastruktúra sebezhetőségét és a védelmük fokozásának fontosságát mutatják.”

Ezt a tanulságot sikerült leszűrnie az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének azokból a gyanús esetekből, amelyek közül legalább egyről már az egész világ tudja, hogy az ukrán titkosszolgálat terrorakciójának eredménye volt.


Josep Borrell az EU-tagországok védelmi minisztereinek keddi tanácsülését megelőzően kiemelte:

„a tanácskozás legfontosabb pontja lesz az európai védelmi képességek helyzetének áttekintése annak megállapítására, milyen szükségletei vannak a tagországok hadseregeinek a megfelelő teljesítőképesség biztosításához.”

Közölte továbbá, hogy át kell tekinteni az ukrán katonák képzésének és a korábban megígért lőszerszállításnak a helyzetét. Valamint, a véleménye szerint meg kell próbálni a termelés áthelyezését az „első számú prioritásra”, Ukrajna támogatására.

„Nooormális?!” – mondaná erre Besenyő Pista bácsi. A válasz pedig nyilvánvalóan: „Nem!”


1)

Az Északi Áramlat esetében ma már nem az a kérdés, hogy az ukránok robbantották-e fel. Hanem az: ki segített nekik ebben!

Más körülmények között, és ha mondjuk ugyanez egy amerikai vezetékkel történik meg, Ukrajnát már szénné bombázta volt Washington. Borrell pedig arról tárgyalna Brüsszelben, hogy az EU milyen szerepet vállaljon a megszálló-békefenntartó NATO-misszióban.

2)

Azt még valahol megértjük, hogy roppant kínos elismerni az ukránok felelősségét az Északi Áramlat felrobbantásában. Azért is, mert akkor a többi „balesetet” is alaposan ki kéne vizsgálni.

De Brüsszel most nem egyszerűen a szőnyeg alá akar söpörni valamit, amiért akár hadat is üzenhetne Kijevnek. Nem! Borrellék azon törik a fejüket, hogyan jutalmazzák meg az ukránokat még több fegyverrel és lőszerrel. Ennyi erővel az ISIS-nek is küldhetnének egy mikuláscsomagot…


3)

Önmagában az, hogy javítani akarnak Európa védelmi képességein, jó cél. Az ukrajnai háború sok mindenre rámutatott. Többek között arra, hogy az EU-nak nincs az USA-tól független kül-, gazdaság- és katonapolitikája. Vagyis: gyarmat.

A baj az, hogy Brüsszel ezen most sem akar változtatni. A védelmi képességek fejlesztését ugyanis csak azért sürgeti, mert elégtelen a kapacitás az „első számú prioritásra”, Ukrajna támogatására.

Ezzel szemben mire lenne szükség ahhoz, hogy Európa valóban erős legyen?

1)

Az Északi Áramlat elleni terrortámadás miatt le kell állítani Ukrajna támogatását. Ez a minimum, és ezen túlmenően vissza kell követelni mindazt, amit eddig kaptak! Akkor is, ha kétszáz évig fizetik a kamatait.

2)

A felelősöket azonosítani és szankcionálni kell. El kell őket számoltatni akkor is, ha a szálak a Fehér Házig vezetnek!


3)

Európának meg kell erősítenie a védelmét; nem a NATO-n belül, hanem attól függetlenül. Az Európai Unió csak akkor lesz komolyanvehető szereplője a világpolitikának, ha képes megvédeni az érdekeit.

Az amerikai csapatok hagyják el a kontinenst! Soha többé ne vegyünk részt olyan konfliktusban, amelyhez nincs közünk! Amerika vívja csak meg egyedül a háborúit, mi pedig ne háborúzzunk egyáltalán! Az EU-nak egyetlen kötelessége lenne: a saját határainak és polgárainak a védelme. Itt. És nem Ukrajnában vagy Afganisztánban.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét