Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Vlagyimir Szaldo, a Herszoni terület kormányzója a Telegramon írta meg, hogy az orosz hadsereg „tüzes poklot” zúdított Krinki falu közelében az ukrán fegyveres erőkre – adta hírül a RIA, amiről itthon az Index számolt be. Szaldo azt írta, hogy bombák, rakéták, tüzérségi lövedékek, drónok repültek feléjük. Hozzátette, hogy az ukránok akár két zászlóaljat is elveszíthettek a Dnyeper bal partján. Mint Szaldo megjegyezte, ilyen helyzet alakult ki a falu térségében, miután további erőket csoportosítottak oda.


Ennyi a hír, jöjjön a véleményünk:

Amikor először hírt adtak arról, hogy az ukrán hadsereg megpróbál átkelni a Dnyeperen a Herszoni területen, rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy ez mennyire reális. Igaz ugyan, hogy a folyó alsó szakasza Nova Kakhovka után egészen a torkolatig nem olyan széles, mint a felsőbb részen Zaporizzsja és Nova Kahovka között, de azért még itt is több száz méteres szélességről beszélünk.

Márpedig egy ilyen széles folyón átkelni meglehetősen kockázatos, hídfőt kiépíteni nagy nehéz, azt pedig megtartani minimum kétséges egy olyan hadsereggel szemben, amelyik a mögötte levő hátországra támaszkodhat.


Aztán az ukránok mégis úgy döntöttek, hogy kísérletet tesznek a folyón való átkelésre, ami nagyon kockázatosnak ígérkezett. Nem volt véletlen, hogy az oroszok is feladták korábban Herszont és a város térségét, és a Dnyeper alatti, védhetőbb területekre vonultak vissza.

Az ukránok sokáig szervezhették az átkelést, a lehetőségeikhez képest nagyobb erőket vontak össze, majd Krynky településnél átkeltek a folyón. Ezután a folyó bal partján megvetették a lábukat, sőt, néhány napig úgy tűnt, némi sikert érnek el. Egyesek már arról nyilatkoztak, hogy irány a Krím. Aztán az oroszok erősítést vittek a térségbe, így először megállították az ukránokat, majd elkezdték visszaszorítani az ellenséget.

Aztán most jött a hír a tüzes pokolról…


Hogy mi lehetett Ukrajna célja? Több válasz is kínálkozik erre. Meglehet, tényleg elhitték, hogy Herszon térségében át tudják törni az orosz védelmet, és meg sem állnak a Krímig. Az is lehet, hogy csak azért indítottak Krinki közelében támadást, hogy ezzel orosz erőket, akár tartalékot vonjanak el a front más szakaszairól.

Esetleg tesztelték, hogy mire képes az orosz védelem ebben a térségben. Ami viszont biztosnak látszik, az ukránok egyre inkább rajta vesztenek ezen a próbálkozáson, és elkezdik megfizetni az akció árát. Meglehet, hogy mire az utolsó ukrán katona is – így vagy úgy – elhagyja a területet, ezrek vérével fizetnek. De végül is ukrán részről erről szól az egész háború!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét