Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az uniós helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásai hamarosan megnyílhatnak a magyar kormány előtt, de szigorú feltételekhez kötve, ez 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára – közölte a hazai sajtó.


Hogy mikor? Hihetnénk azt, hogy mostanában, de ez a hír 2022. november végéről való. Dehogy mennyire aktuális lenne most is ez az információ, annak kapcsán idéznénk egy, a Financial Times lapban 2023 októberében megjelent cikket, amely arról szólt, hogy „Magyarország november végéig megkaphatja a neki járó uniós források egy részét”. Több tételről is szó van, köztük a helyreállítási alap euró milliárdjairól.

Csak remélni tudom, hogy 2024 őszén nem hasonló szalagcímekkel lesz tele a sajtó, mert ha így lenne, az azt jelentené, hogy Magyarország még mindig nem kapta meg a helyreállítási alap forrásait. Ami azért is tragikomikus lenne, mert a koronavírus-járvány utolsó hulláma már jócskán mögöttünk van.

Beszélhetnénk persze a Magyarországnak szintén járó, de szintén el nem utalt kohéziós (felzárkóztató) forrásokról is, mert azok ugyanúgy az ablakban vannak, mint a helyreállítási alap euró milliárdjai.


Feltehetnénk, hogy hol a pénz? A kérdésre két válasz kínálkozik, az egyik botrányosabb, mint a másik. Az egyik eshetőség az, hogy Magyarországot ezzel zsarolják, és amíg hazánk nem áll be a sorba – nem támogatja maradéktalanul Ukrajnát, és nem válik le az orosz energiahordozókról –, addig mindig baj lesz a magyar jogállamisággal.

Van azonban egy rosszabb lehetőség is, amelyet eddig Brüsszelből kategorikusan tagadtak. Ez pedig az a felvetés, amely szerint a Magyarországnak járó súlyos milliárdokat azért nem utalják el, mert ezek a tételek esetleg Ukrajnában landoltak. Ennek kapcsán azt állították, hogy nem kell aggódni, mert a hazánknak járó forrásokat elkülönítetten vigyázzák.

Hát ja… Annyira szeretnék hinni ebben!


S hogy mikor lesz pénz? Nem vagyok optimista. Bóka János európai uniós ügyekért felelős magyar miniszter ugyanis a minap azt mondta: „Magyarország teljesítette az európai támogatások folyósításához szükséges feltételeket, és jelenleg olyan témákról folynak az egyeztetések a kormány és az Európai Bizottság között, amelyek túlmennek a vállalásokon”.

– Mindig pontosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, egészen addig, amíg nem kapunk újabb értesítést – fejtette ki. Vagyis a tárcavezető arra célzott, hogy ha hazánk teljesít egy vállalást, akkor Brüsszelben újabb követelésekkel állnak elő. Mondhatnánk, Magyarországgal mindig csak a gond van…

Bezzeg Ukrajna, oda akadálytalanul, feltételek nélkül gördülnek az euró milliárdok, reméljük „magyar” pénzek nem voltak és nincsenek köztük!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét