Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a bővítésre, „nem halogathatjuk tovább” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában.

„A bővítés azt jelenti, hogy a jelöltek megcsinálják a házi feladatukat, de van saját házi feladatunk is az EU oldalán” – hangsúlyozta, hozzátéve:

a bővítés továbbra is érdemeken alapuló folyamat marad, de az időkorlát miatt gondoskodni fognak arról, hogy előrehaladást érjenek el, és beváltsák ígéretüket.


„Ideje komolynak lenni” – fogalmazott, és jelezte: Ukrajna támogatása erkölcsi és stratégiai kötelességünk.

Mit is gondoljunk erről?!

1)

Nem árt rögzíteni, hogy amikor Brüsszelben a bővítésről beszélnek, elsősorban Ukrajnára és Moldovára, esetleg még Grúziára gondolnak. Nem a Nyugat-Balkánra és Törökországra. Ez egyfelől szomorú, mert azt bizonyítja, hogy az unió irracionális, és teljesen megbízhatatlan partner.

Ankarát körülbelül 30 éve hitegetik. Bármit tettek a törökök, nem volt elég. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia ugyancsak 10-15 éve toporog az EU kapujában.


Az igazság kedvéért jegyezzük meg: nem gondoljuk, hogy valamennyien „EU-érettek”. Sem azt, hogy az unió – vagy ők maguk – feltétlenül jól járna a csatlakozásukkal. De minden problémájuk ellenére inkább van helyük a közösségben, mint Ukrajnának, Moldovának vagy akár Grúziának.

2)

Az előbbi gondolatot folytatva: mi a közös a három „kiskedvencben”? Mindegyiknek területi vitája van az oroszokkal. Ezek szerint Brüsszelben úgy vélik, hogy az Európai Uniónak jó, ha ezeket a potenciálisan háborús feszültségeket a magáévá teszi. Igen, ez így őrültségnek tűnik.

De jusson eszünkbe a trianoni békediktátum! Az Osztrák-Magyar Monarchiát azért úgy osztották fel, ahogy, hogy örök időkre szembe fordítsák egymással a cseheket, szlovákokat, osztrákokat, magyarokat, románokat, szerbeket és horvátokat.


És akkor ennek fényében gondoljuk át még egyszer az EU-bővítés tervét. Washington nem csinált titkot abból, hogy az egyik legnagyobb félelme az, hogy létrejön egy eurázsiai gazdasági tér. Az unió, Oroszország és Kína ugyanakkor határozottan ebbe az irányba tartott az ezredfordulót követő másfél-két évtizedben.

Ezt a laza integrációt sikerült megakasztani az ukrajnai háborúval. Ha pedig az EU felveszi a tagjai sorába Ukrajnát, Moldovát és Grúziát, azzal a háború kimenetelétől függetlenül végérvényesen éket lehet verni Európa két fele, illetve Ázsia közé. Brüsszel terve tehát az Egyesült Államok érdekeit szolgálja.

Sarkosan fogalmazva: ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az USA gyarmatként tekint az EU-ra, az unió vezetői pedig akasztani való árulók!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét