Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Nicholas Drummond, szárazföldi hadviselésre szakosodott védelemipari elemző, a brit hadsereg egykori tisztje azt írta az X-en, hogy Nagy-Britanniának oda kellene adnia az összes Challenger 2-es harckocsiját Ukrajnának, és inkább Leopard 2A8-asokat kellene vásárolnia – közölte a Portfolio.


Mint emlékeztettek rá, a britek a közelmúltban 14 Challenger 2-es harckocsit küldtek Ukrajnának, de jelezték, hogy többet nem tudnak az ukrán fegyveres erők rendelkezésére bocsátani. Az Egyesült Királyságnak amúgy csaknem 220 Challenger 2-es harckocsija van. A brit védelmi tárca elindított egy nagyszabású fejlesztési programot, amelynek célja a páncélosok lecserélése és korszerűsítése, ezzel a hadsereg tűzerejét szeretnék növelni.

A védelemipari elemző szerint a Leopardokat Nagy-Britanniában kellene gyártani, és az első páncélosok 24 hónappal a szerződés aláírása után már meg is érkeznének a brit haderőhöz.

Fontos tudni a Challenger 2-esekről, hogy a Rheinmetall német hadi- és járműipari vállalat modernizálja azokat, amely a Krauss-Maffei Wegmann legnagyobb konkurense. Nem véletlen, hogy a KNDS (a Leopardokat gyártó Krauss-Maffei Wegmann és a Nexter vegyesvállalata) betámadta ezt a folyamatot. Felhívták a figyelmet arra, hogy a Challengereket sokan kritizálják amiatt, hogy túl lomhák és nehezek, ugyanakkor még mindig a világ egyik legnagyobb páncélvédettségű, aktív szolgálatban álló harckocsijáról van szó.


Akkor most fordítsuk magyarra a diplomáciai köntösbe csomagolt maszlagot. A britek azért nem akarják maguknak felújítani és megtartani a Challenger 2-es harckocsikat, mert úgy gondolják, a Leopard 2A8-as tank jobb azoknál.

Vagyis olyan lomha és nehéz eszközöket adnának át az ukránoknak, amelyeket maguk nem akarnak hadrendben tartani, és amelyekkel Zelenszkijék könnyen befürödhetnek a fronton. Persze az ukránokat is meg lehet érteni, mert a semmitől egy Challenger 2-es is bőven jobb. S ha mind a 220-at megkapnák, az azért jelentős erősítést jelentene az oroszok elleni védekezésben és támadásban.


Ami pedig az európai országok védekező képességét jelenti, az valahol a padló és a pince között van. A kontinens államai már annyi mindent odaadtak Ukrajnának, hogy a raktárak kiürültek. Már jó ideje azt lehet hallani, hogy az egyes országok olyan fegyvereket adnak a Zelenszkij-kurzusnak, amelyekre amúgy nekik is szükség lenne.

S a baj az, hogy az oroszok ellen ez is kevés. Ezért kellene befejezni a háborút, ki kellene egyezni Putyinékkal, és olyan tartós békét kötni, amely jó időre garantálja a nyugalmat a térségben.


2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét