Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az oroszok a MiG–31K típusú vadászgépek segítségével akarják gazdaságilag megállítani Ukrajnát és pánikot kelteni a lakosság körében – írja az RBC Volodimir Zelenszkij elnökre hivatkozva. Az ukrán államfő szerint az oroszok rájöttek, hogy a MiG–31K vadászgépek miatt hosszú légiriadót tudnak kikényszeríteni Ukrajnában.


– Rájöttek, hogy gazdaságilag meg lehet állítani Ukrajnát és az életet, és pánikot lehet kelteni a lakosság körében. A repülőgép felszáll, van egy jelzés, a gép nem lő ki rakétákat, csak repül három órán keresztül. Aztán a riasztás véget ér, és a repülőgép újra felszáll – fejtette ki Zelenszkij. Elmondta, hogy megbízta a hadsereget a rendőrséggel, hogy dolgozzanak ki megoldást erre a helyzetre, mivel Oroszország arra készül, hogy télen az egész országot ilyen patthelyzetbe hozza.

Nagyon kemény, amit az oroszok kitaláltak, ami több szempontból is nehézségek elé állítja Ukrajnát. A dolog ugyanis úgy működik, hogy abban a pillanatban, amint a levegőbe emelkednek a MiG–31K gépek, Ukrajnában légiriadót rendelnek el. Nem tehetnek mást, mert ezek a vadászgépek életveszélyes rakétákat cipelhetnek, és lőhetnek ki bármikor ukrán célpontokra.


Rendszerint azonban nem teszik, csak körözgetnek a levegőben, majd amikor elfogy az üzemanyaguk, leszállnak. Ez alatt a néhány óra alatt azonban a légiriadók hátráltatják a termelést, némileg blokkolják a gazdaságot, az emberek óvóhelyekre menekülnek, az élet jószerivel megdermed.

Amikor leszállnak a gépek, Ukrajnában fellélegeznek, és újraindul az élet. Csakhogy Oroszországot semmi nem akadályozza meg abban, hogy újabb MiG–31K vadászgépeket küldjenek a levegőbe. Repülőjük van elég, a háború kezdetén több mint 300 MiG–31-es vadászgéppel rendelkeztek, üzemanyag pedig még több van, szinte végtelen.


Az újabb MiG–31K-k megjelenése miatt aztán ismét órákon keresztül van légiriadó bizonyos ukrán területeken. Ezzel Oroszország úgy lehetetleníti el az ukrán gazdaságot, termelést, hogy csak ritkán lőnek ki rakétákat a vadászgépek. Egy-egy ilyen támadás aztán hosszú időre elrettentő erővel bír, és aztán az ukránoknak eszükbe sem jut nem reagálni a MiG–31K vadászgépek megjelenésére.

Erre nyilván csak úgy lehetne válaszlépést adni, ha az ukránoknak lennének értelmes mennyiségben olyan vadászgépeik, amelyek képesek elfogni a MiG–31K-kat. Emellett segíthetne az is, ha fejlettebb és kiterjedtebb lenne az ukrán légvédelem. Zelenszkijék helyzetét azonban nehezíti, hogy a MiG–31K olyan rakétákat hordoznak, amelyeket orosz területekről indítanak el, és akár Ukrajna nyugati felét is elérik. Úgy hiszem, sakk-matt!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét