Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Oroszországba érkezett az ukrán fegyveres erők egyik katonai pilótája – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség egy olyan személyre hivatkozva, aki állítólag megszervezte a pilóta átrepülését a frontvonalak felett. A szóban forgó ukrán pilóta aktív szolgálatot teljesítő katona, aki „főtiszti” rangot viselt a kijevi erőknél – állította a helyzetet követő orosz Telegram-csatorna.


– Az ukrán fegyveres erők pilótája jelenleg Oroszországban tartózkodik, és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat kihallgatja – közölte a hírügynökség által Alekszej Vojevodaként azonosított Ka-52 orosz katonai csapásmérő helikopter pilótája. A jelentések szerint oroszok álltak a művelet végrehajtása mögött.

Vojevoda nem volt hajlandó részleteket elárulni a műveletről, hozzátéve, hogy azokat most nem tudja megosztani. Egyes orosz Telegram-csatornák azt állították, hogy hamarosan nyilvánosságra kerülhet az ukrán pilótával készült interjú. Személyazonossága és rangja továbbra is tisztázatlan. Vojevoda szerint az ukrán pilóta Ukrajnában volt repülésvezető.


– A szóban forgó pilóta állítólag a Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezdete óta segítette az orosz erőket – állítja Danyiil Beznoszov, a Donyecki Népköztársaság tájékoztatási miniszterhelyettese. Hozzátette: az ukrán pilóta már a különleges katonai művelet kezdetétől fogva átállt az oroszok oldalára, és információkkal, illetve más módon segített nekik.

Ez az eset nagyon sok kérdést felvet:

1, Először érdemes kiemelni, hogy az információk valóságtartalmát mi nem tudjuk ellenőrizni. Meglehet, hogy igaz a megdöbbentő hír, de az is lehet, hogy mindez csak az oroszok dezinformációja, bár utóbbira látok most kisebb esélyt.


2, Ha ez a hír igaz, akkor az ukrán titkosszolgálat lehúzhatja magát a toaletten. Az, hogy egy magas rangú ukrán katonai pilóta a háború elején átáll az oroszok oldalára, információkkal segíti az ellenséget, és ezt több mint másfél éven keresztül nem veszik észre, az azért nem mindennapi. Ez az eset minden bizonnyal paranoiássá teszi majd az ukrán vezetést, és ott is árulókat keresnek majd, ahol nincsenek. S persze, várhatóan azok a bizonyos fejek is hullanak majd.

3, Az egyik Facebook-csoportban azt is megírták, hogy az ukrán pilóta nem üres kézzel érkezett Oroszországba, hanem állítólag egy Szu-27-essel repült át orosz oldalra, vagyis egy nehéz elfogó vadászgépet is vitt magával. Így az ukránok vesztettek egy remek pilótát, egy remek vadászgépet, viszont legalább megszabadultak egy téglától.


S ezzel adódik is a kérdés, hogyan tudta elhitetni a pilóta, hogy az ukránokkal van? Több mint másfél éven keresztül nem vett részt éles bevetésben? Egyszer sem kellett az oroszokra támadnia? Vagy felszállt, az oroszok ellen fordult, és mindig mellé lőtt? Gondolom, az FSZB erre a kérdésre is keresi a választ.

4, S hogy mit gondol ilyenkor Zelenszkij és Zaluzsnij? Hát, ha én a helyükben lennék, megütne a guta. Vajon hány ukrán bevetés lett a tégla miatt sikertelen? Hány gépet vesztettek az áruló miatt, és hány ukrán pilóta hunyt el vagy sebesült meg? Ezt a kérdést, biztos felteszik maguknak. S akkor kapnak robbannak majd fel igazán, amikor erre a kérdésre a válaszok is meglesznek. Van egy tippem. Ez a bizonyos pilóta soha életében nem lesz majd biztonságban, legyen akármilyen nagy is Oroszország…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét