Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A következő hadijelentést adta a kelet-ukrajnai Avdijivka kapcsán az Orosz-ukrán háború Facebook-csoport. Azzal indítottak, hogy tovább feszülnek a fogók a település körül, hozzátették, hogy az ukrán fegyveres erők ellátása majdnem leállt. Mint megjegyezték, erről a Resident Telegram-csatorna írt.

A jelentések szerint az orosz fegyveres erők északon, Novokalinovoje felé haladtak előre. Emellett az elmúlt öt napban Putyin erői előrenyomultak Sztepnoje északnyugati részére, Veszelijtől délre és Jasinovatajából. Így tájékoztatásuk szerint Avdijivka bekerítésének terve sikeresen megvalósul.


Tudva, hogy az ellenség megtámadhatja a szárnyakat, az oroszok erősítik azokat, így az ukrán fegyveres erők helyzete kilátástalan. A kokszgyárat továbbra is az orosz fegyveres erők tartják nyomás alatt. Az Ukrán Fegyveres Erők az üzem pincéiből forgattak egy videót, amely az Azovstalhoz (Mariupol) hasonlóan halálos csapdává válik számukra.

Ha a csoport tájékoztatásában nem tettek volna utalást az Azovstalra és így Mariupolra, akkor magam tettem volna. A helyzet ugyanis nagyon úgy áll, mint annak idején Mariupolban. Az oroszok ahogy akkor, most sem sietnek, és igyekeznek kis lépésekben, a lehető legkisebb veszteségek mellett felőrölni az ellenséget.


S tulajdonképpen hasonló volt a helyzet korábban Szeverodonyecknél, Liszicsanszknál és Bahmutnál is. Most is erősen zárul az olló, és lesz egy pont, amikor kimenekülnek az ukránok a katlanból, vagy úgy járnak, mint Mariupolban, ahol bekerítették, majd felőrölték a magára hagyott védelmet.

Biztos vagyok benne, hogy ha az ukránok katonai szempontok, a jó zanész alapján hoznának döntést, feladnák a települést és térségét. Attól tartok azonban, hogy a Zelenszkij-kurzus a politika szempontokra lesz tekintettel, és addig tartja a várost, amíg csak tudja.


Így sok ezer ember fog meghalni azért, hogy néhány hétig elmondhassák: még tartják a várost. A végeredmény így is, úgy is ugyanaz lesz, csak a kitartás miatt ezrek fizetnek majd a vérükkel.

A kitartásnak az lehetne az egyetlen értelme, ha az időhúzás az ukránoknak kedvezhetne. Ám mivel a nyugati támogatások, lőszer-ellátások folyamatosan apadnak, az oroszok pedig mostanra jelentősen felpörgették a fegyver- és lőszergyártást, az idő múlása az ukránokat hozhatja nehezebb helyzetbe. Most lenne az ideje a józan gondolkodásnak, de erre a színészelnök és csapata aligha lesz képes. S meglehet, a Nyugat nem is hagyná nekik…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét