Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Volodimir Zelenszkijhez közeli források megsúgták a nyugati sajtónak, hogy mi az ukrán elnök legnagyobb félelme. A Mandiner hírösszefoglalója szerint a kijevi rezsim vezetője attól tart, hogy „a Churchill-jelenség” áldozata lesz.

„Mi az a Churchill-jelenség? Nos, az egykori brit kormányfő megnyerte ugyan a II. világháborút, a választást mégis elvesztette 1945-ben” – idézik fel a cikkben.


Zelenszkijnek tehát az okoz álmatlan éjszakákat, hogy talán „vele is megismétlődik ugyanez, ha lezárul az ukrajnai háború.”

A támogatottsága egyébként hónapról hónapra csökken már egy ideje.

Ez az utolsó megjegyzés nem önmagában fontos, hanem azért, mert valószínűleg az egyetlen közös vonás Volodimir Zelenszkijben és Winston Churchillben az, hogy államférfiként egy elhúzódó háború idején csökkent a népszerűségük.


Lehetnének még egyformán kövérek vagy magasak is, de nem azok. A káros szokásaik is eltérőek. A politikai teljesítményüket – nem is beszélve a jelentőségükről – pedig nem lehet egy lapon említeni.

Mindent összevetve, „aranyos”, hogy az ukrán színész-elnök szűk körben Churchillhez hasonlítgatja magát. Nem is nehéz elképzelni, amint az irodájában időnként magára zárja az ajtót, párnát rak az inge alá, felvesz egy három számmal nagyobb zakót, és játékszivarral, meg egy whisky-s pohárral pózol a tükör előtt.

Ennél közelebb viszont nem fog jutni a brit miniszterelnökhöz.

Churchill részt vett a második búr háborúban, sikeres katonai és politikai karriert futott be, és nem egy oligarcha karolta fel. Természetesen a származása sokat segített neki a pályája kezdetén, de a tehetsége és az érdemei elvitathatatlanok. Akkor is, ha a politikájával nem értünk egyet.


Tény, hogy a Brit Birodalom mindkét világháborúban rászorult az Egyesült Államok segítségére.

De – és ez a legfontosabb – Zelenszkijnek azt kéne megértenie: csak az válhat a Churchill-jelenség áldozatává, aki háborús győzőként szenved politikai vereséget.

Ez a veszély őt egyáltalán nem fenyegeti. Szóval, nincs mitől tartania. Nyugodtan aludhat!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét