Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az ukrán Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság két hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a különleges hírközlési és információvédelmi állami szolgálat (Goszszpecszvjaz) volt vezetőjét, Jurij Scsigolt – írja az MTI. Az esetről eredetileg az Ukrainszka Pravda számolt be a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP) sajtószolgálatára hivatkozva.


Scsigolnak lehetősége van arra, hogy óvadékot tegyen le, amelynek összege 25 millió hrivnya (250 millió forint). Az óvadék mértékével kapcsolatban az ügyészek azzal érveltek, hogy Scsigol jövedelme az elmúlt években 4,5 millió hrivnyát (45 millió forint) tett ki. Ezen kívül a házkutatáskor a Goszszpecszvjaz korábbi vezetőjénél 82 ezer euró (31,16 millió forint) és 72 ezer dollár (25,2 millió forint) készpénzt is találtak.

A Scsigolnál tartott házkutatáskor találtak még egy kriptopénztárcát, amelynek számláján 1,5 millió dollár (525 millió forint) volt – közölte Igor Tkacs, a SZAP ügyésze. Tájékoztatása szerint Scsigol emellett 1 201 285 darab Tether USDT kriptopénzzel rendelkezik, ami 1 201 928 dollárnak (mintegy 420,6 millió forintnak) felel meg, valamint 6,9 bitcoinnal (92,75 millió forint).


A vizsgálat feltárta, hogy 2020–2022 folyamán egy (meg nem nevezett) vállalatcsoport tulajdonosa a Goszszpecszvjaz vezetőségével összejátszva kidolgozott egy olyan rendszert, amelynek célja a berendezések és szoftverek beszerzésére elkülönített költségvetési források elsikkasztása volt. A Goszszpecszvjaz vezetőjét hétfőn mentették fel tisztségéből helyettesével, Viktor Zsorával együtt. Utóbbi a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt a hivatalban.

A Goszszpecszvjaz reagált a hivatal vezetőjét ért gyanúsításra, és közölte, hogy 2020 óta minden beszerzést a törvényeknek megfelelően hajtottak végre. A szervezet egyben az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartására szólított fel.


Röviden a véleményünk:

Kezdjük a végén. Ha egyszer az életben lesz olyan politikus, cégvezető – és nemcsak Ukrajnában –, aki a lebukása után kiáll, és vállalja a felelősséget, annak megcsókolom a talpát. Nem volt még olyan, aki azt mondta volna: Emberek! Sajnálom, amit tettem, bocsánatot kérek, mindent visszaadok, és vállalom a felelősséget!

Ehelyett mindig jön a süketelés, hogy „nem én tettem, nem én voltam, ott sem voltam, és ártatlan vagyok”. Milyen meglepő, a Goszszpecszvjaz szerint Scsigol is minden törvényt betartott… Hát ja! A több mint egymilliárdos vagyont pedig a szél fújta össze…


Szegény Színészelnök pedig most majd újra magyarázkodhat! Éppen egy éve mondta azt, hogy Ukrajnában nincs és nem is lesz korrupció. Aztán azóta is van, hol kicsi, hol nagy, de leginkább brutális. Most is milliárdos pénzvagyont találnak egy szolgálat vezetőjénél, csak a házkutatás során.

Ki tudja, mennyi lehet Scsigolnak ingatlanban, külföldi rejtett számlákon vagy éppen valamelyik rokonnál eldugva?! S mennyi lehet még másoknál, egész Ukrajna-szerte!? Ukrajna ugyanis maga a korrupció!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét