Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

„Az ukránok szerint megszűnik Avgyijivka stratégiai fontossága, ha az oroszok betörnek a városba.” Az idézet a Portfolió minapi cikkéből származik, amelyben összefoglalták a német Bild tudósítását. E szerint Julian Röpckének sikerült beszélni egy ukrán tiszttel, aki egészen figyelemre méltó dolgokat mondott.

Az egyik ez, amit idéztünk. Itt álljunk is meg egy pillanatra!


Ha egy városnak stratégiai jelentősége van, mondjuk azért, mert egy fontos útkereszteződésnél fekszik, akkor stratégiai jelentősége van. Ez ugyebár azt jelenti, hogy minden erővel meg kell tartani. És ha betört oda az ellenség, akkor a lehető leghamarabb ki kell verni onnan.

Azt mondani tehát Avgyijivkára, hogy abban a pillanatban elveszti a jelentőségét, amikor komolyan veszélybe kerül – értelmezhetetlen. Hacsak nem arról van szó, hogy Kijev képtelen tovább tartani a várost, és így akarja csökkenteni a feladása hírértékét.

A település fontosságához egyébként kétség sem fér. Olyan közel van Donyeckhez, hogy a határából akár át is lehet köpni oda. Ha vetünk egy pillantást a térképre, az is látszik, hogy Avgyijivka elvesztése eseté 40-50 kilométert is mozdulhat a front Nyugat felé. Ennyire vannak a legközelebbi települések, amelyeknél az ukránok beáshatják magukat.


Egyébként ez a hozzáállás: „fontos, de mégsem” – Bahmutra emlékeztet. Bár ott a történet valamivel bonyolultabb volt. Mindenesetre az alapok stimmelnek. Ahogy elkezdett rezegni a léc, a nyugati szakértők rögtön megmagyarázták, hogy a Kramatorszk és Szlavjanszk védelme szempontjából fontos város, amely egy Harkiv-irányú offenzíva bázisa lehet, valójában tök jelentéktelen.

Vagyis a különös nyilatkozat legvalószínűbben arra utal, hogy az oroszoknak ismét sikerül előre törniük.

Az ominózus cikk másik fele ehhez képes már inkább nevetséges. A Bild újságírójának forrása olyanokat állított, hogy a „megölt orosz katonák száma Avgyijivka környékén egyedülálló. …október eleje óta húszszor annyi veszteséget szenvedett el az orosz haderő, mint az ukrán.”


Meg azt, hogy „voltak olyan csaták (Vodjane és Szjeverne körül), amelyek során az oroszok legalább száz katonát vesztettek, az ukránok pedig egyet sem.”

Könnyű belátni: ez vagy hazugság, vagy Volodimir Zelenszkij azért váltotta le a múlt héten a hadsereg egészségügyi területének vezetőjét, mert időközben sikerült megalkotniuk a terminátorokat, és innentől kezdve nem főorvosra, hanem főmérnökre van szüksége, hogy szó szerint olajozottan menjenek a dolgok.


Előző cikkA CNN szerint hamarosan érkeznek az első F-16-osok Ukrajnába
Következő cikkEgy szemvillanás alatt pokollá változott Dublin – Videóval!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét