Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az ukránok ne áltassák magukat azzal, hogy a Nyugat hosszú távon boldogan állja majd a számlát – figyelmeztetett Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. Azt is jósolta, hogy minél tovább tart a konfliktus Moszkvával, annál súlyosabb lesz a Kijevet sújtó teher.


A vezető biztonsági tisztviselő legutóbbi megjegyzései a kollégái, köztük Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hasonló megjegyzései után hangzottak el, aki nemrégiben elismerte, hogy a nem túl meggyőző nyári ukrán ellentámadás talán visszafogja a nyugati lelkesedést Kijev további támogatására.

A Nagy Lviv beszél című helyi televíziónak adott pénteki interjújában Danyilov kifejtette, hogy a tavaly februári ellenségeskedések kezdetén nagyon kevesen hitték nyugaton, hogy Ukrajna sokáig ellenállhat az orosz támadásnak. Hozzátette, hogy a nyugati kormányok többnyire nem számítottak arra, hogy a konfliktus több mint másfél évig elhúzódik, ami azt jelenti, hogy Kijevnek egyre nehezebb jelenleg pénzügyi támogatást és segélyt kapni tőlük.


– Minél tovább folytatjuk, annál nehezebb lesz, ezt tudomásul kell vennünk – mondta Danyilov.

A biztonsági főnök azt tanácsolta honfitársainak, ne gondolják azt, hogy Ukrajna támogatói „egész életünkben etetni fognak minket, és egész életünkben kapunk majd támogatást”. – Fel kell nőnünk, és el kekk döntenünk, hogyan fejlesszük az országunkat – vonta le a következtetést Danyilov.

Azt kell mondanom, ha már az ukránok, jelesül éppen Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára is arról beszél, hogy a nyugati köldökzsinór nem marad fenn örökké, akkor a támogatások, segélyek elmaradására bizton számíthatunk. Eddig ugyanis az ukránok jellemzően nem beszéltek erről, sokkal inkább kérték, követelték a további támogatást, most azonban most már a saját lábra állásról beszélnek.


Egy gond van csak, de az jó nagy. Az ukránok sem pénzügyileg, sem katonailag nem lesznek képesek egyedül harcolni az oroszok ellen. Ez eddig sem ment volna nekik, magukra maradva pedig viszonylag rövid idő alatt be fogják dobni a törülközőt. Éppen emiatt nagy kérdés, Danyilov hogyan képzelte ezt a gondolatot: Fel kell nőnünk, és el kekk döntenünk, hogyan fejlesszük az országunkat?

Szerintem az a csapdahelyzet van most, hogy ha Ukrajna a saját lábára áll, akkor az oroszok elfújják őket, mint az őszi szellő a faleveleket. Vagyis addig van esély Ukrajna valamilyen szintű megmaradására, amíg él a köldökzsinór. Ha az elhal, akkor minden bizonnyal a Zelenszkij-kurzusnak és Ukrajnának is vége lesz.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét