Egy dublini iskola előtt ácsorgott néhány ember, akiket helyi idő szerint csütörtök délután fél kettőkor késsel támadott meg egy férfi. A merénylet-kísérletben öten súlyosan megsérültek, közülük három kisgyermek.


Az eset – amelyről mások mellett az Index is beszámolt – a Gaelscoil Coláiste Mhuire általános iskola előtt történt, a támadó ott rontott rá az iskola előtt ácsorgókra, majd a jelentések szerint az arra járók állították le, és hívták ki a rendőrséget. A férfi is megsérült, miközben lefegyverezték, így az ő sérüléseit is ellátták a helyszínen, majd őrizetbe vették, és támadóeszközét is lefoglalták.

Arról magam nem láttam tájékoztatást, hogy a támadó muszlim lett volna, de helyben sokan biztos erről hallottak, erre gondoltak, mert az akció után brutális bevándorlásellenes tiltakozó megmozdulások vették kezdetüket az ír fővárosban.

A tüntetések hamar eldurvultak, majd csütörtök éjjel tovább fokozódott a feszültség Dublinban. A tiltakozók több autót is felgyújtottak, valamint tűzijátékokat dobáltak rendőrökre a lázadozó csoportok. Az ír közlekedési szakszervezet vezetője elítélte a zavargókat, akik buszokat, villamosokat és egyéb tárgyakat is felgyújtottak.

A rendőrség először azt közölte, hogy nem találtak terrorizmusra utaló jelet a Parnell téren késsel elkövetett támadásban, de egy péntek reggeli sajtótájékoztatóján Drew Harris országos rendőrfőkapitány már nem zárta ki ezt sem. Kiemelte: egyelőre minden lehetséges indítékot számba vesznek.


A főkapitány ugyanakkor azt is elmondta, hogy ilyen méretű zavargásokra évtizedek óta nem láttak példát az ír fővárosban. Az utolsó hírek szerint 34 embert már őrizetbe vettek, őket szélsőjobboldali provokátoroknak nevezték a helyi hatóságok.

Kitty Holland, a The Irish Times egyik tudósítója elmondta, sok ír fiatal nagy szegénységben él, és a nélkülözés feldühíti őket. Hozzátette, a fiatalok többsége megélhetési válságban van, így folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy fellázadhassanak a rendszer ellen. Kiemelte azt is, hogy ők nem politikai indíttatású fiatalok, hanem olyan emberek, akik meglátták a lehetőséget, hogy kiszabaduljanak és lázadást robbantsanak ki.

A leghíresebb ír sportoló, Conor McGregor – akinek több mint 10 millió követője van a közösségi oldalakon – az X-en posztolt: Írország! Háborúban állunk!


Ehhez a történethez egyelőre nem sok mindent fűznénk hozzá, mert még sok minden körülmény tisztázásra szorul. De az egyértelműen látszik, hogy Európa népe egyre jobban belefárad a romló életszínvonal miatti nehézségekbe és a bevándorlók – sokszor késes – támadásaiba. Unják, hogy a saját hazájukban, a földjükön félelemben kell élniük, és ezért fordulnak a migránsokkal szemben sokszor tehetetlen hatóságok ellen.

S hogy mi lehet ebből? Attól tartok, lesz egy pont, amikor nagy számú bevándorlók és szintén nagy számú ellenük tiltakozók fognak összecsapni, akár fegyverrel. Szeretném, ha az ilyen összecsapásokat el lehetne kerülni, de ennek a veszélye megvan. S ha egyszer eldördülnek a fegyverek, akkor a szellemet nehéz lesz visszatuszkolni a palackba!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét