Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Mindent bevallott péntek este az 1+1 ukrán televízió Moszejcsuk+ című adásában David Arahamija, az ukrán kormánypárt, a Nép szolgája frakcióvezetője – szúrta ki a Mandiner.

A műsorban Arahamijától, aki a háború eszkalálódása után az ukrán delegációt vezette a belarusziai és a törökországi tanácskozásokon, Natalija Moszejcsuk megkérdezte, miért szakadtak meg a tűzszüneti tárgyalások?

Arahamija őszinte választ adott: azért, mert Ukrajna nem fogadta el Oroszország egyetlen békefeltételét, vagis azt, hogy maradjon semleges, és soha ne csatlakozzon a NATO-hoz.


Ez a kijelentés több szempontból is figyelemre méltó.

1) Az ukrán elit eddig bármilyen hír látott napvilágot a tűzszüneti tárgyalásokról, hallgatott vagy hárított.

2) A nyugatbarát sajtó, elemzők és politikusok eközben folyamatosan azt sulykolták, hogy az oroszok minden állítása hazugság, Moszkva valójában az Elbáig meg akarja hódítani Európát. De, ha addig nem is jutnak el, Ukrajnát szőröstől-bőröstől be akarják kebelezni.

Erre most jött Arahamija, és világossá tették: a háború kitörésének okait, valamint a tűzszünetet illetően a Kreml végig az igazat mondta, és a Nyugat hazudott!


Figyeljük csak:

„Oroszország célja az volt, hogy rábírjon minket a semlegesség elfogadására. Ez volt a számukra a fő: hajlandók lettek volna befejezni a háborút, ha elfogadjuk a semlegességet úgy, ahogy azt egykor Finnország tette. És ha kötelezettséget vállalunk arra, hogy nem fogunk belépni a NATO-ba” – mondta.

A műsorvezető kérdésére, hogy valóban ez volt-e az egyetlen pont, a frakcióvezető megerősítette: valóban ez volt Oroszország egyetlen komoly feltétele, a többi súlytalan „politikai-kozmetikai” ügy volt a „nácimentesítésről” és egyebekről.


Ez sem akármi, de a beszélgetés csúcspontja a következő jelent volt:

Moszejcsuk feltette a kérdést: miért nem fogadta el Ukrajna ezt az ajánlatot? Arahamija erre előbb magyarázkodni kezdett alkotmánymódosításról és a bizalom hiányáról, de végül kibukott belőle, hogy végeredményben azért döntöttek az egész világnak brutális károkat okozó, emberek százezreit megnyomorító, milliókat hazátlanná tevő gyilkos háború megvívása mellett, mert

Boris Johnson akkori brit miniszterelnök megérkezett Kijevbe, és kiadta az ukázt, hogy „nem fogunk velük semmit aláírni, hanem harcolni fogunk”.


Nehéz ehhez mit hozzátenni. Arahamija „vallomása” szerint Ukrajna nem független ország, a legsúlyosabb döntést a megválasztott elnök, Volodimir Zelenszkij helyett Boris Johnson hozta meg. És a kócos ellen még nem adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot háborús bűnök miatt…

Amúgy érdekes, hogy Zelenszkij frakcióvezetője éppen most kapott őszinteségi rohamot, amikor az elnöki adminisztráció és a hadsereg vezetése között pattanásig feszült a helyzet. Nem tudjuk, mit fog tenni a hadsereg, de ha frontharcosok lennénk egy zaporozsjei lövészárokban, most nagyon-nagyon dühösek lennénk.

És biztos az lenne az első gondolatunk, hogy az ellenség, amely minden nyomorunkért, szenvedésünkért felelős, nem előttünk, hanem mögöttünk van!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét