Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Hatalmas orosz fegyverarzenálra csaptak le az ukránok – ezzel a bombasztikus címmel közölt hírt az Index. És már itt meg kell jegyezzük: Magyarország legolvasottabb portálját gyakran idézzük a Bekezdéseken. De általában nem a pontossága és megbízhatósága miatt, hanem éppen ennek ellenére. Ez is egy ilyen történet.


A cikkük alapját ugyanis az ASTRA orosznyelvű Telegram-csatorna szolgáltatta. Ez pedig arról írt, hogy november 24-én éjjel egy drón megtámadott egy orosz katonai egységet a Volgográdi területen. Adataik szerint 2 óra körül a Kotlu településen lévő katonai egység területére zuhant (!) egy drón, áldozatok és károk nem (!) keletkeztek.

– Ez a katonai egység a nyilvános adatok szerint egy nagy, komplex lőszerraktár – olvasható a posztban. (Nyilván arra gondolt a szerző, hogy van ott egy lőszerraktár, amit értelemszerűen orosz katonák őriznek.)

Megjegyezték azt is, hogy ugyanez a katonai egység már november 16-án ukrán támadás alá került, akkor egy kézifegyverekhez való lőszereket tartalmazó raktár égett le.


Nos…

1) Ha november 16-án leégett egy kézifegyverekhez való lőszereket tartalmazó raktár, az nem jelenti azt, hogy ott lőszer is volt. Sőt, ha lett volna, akkor annak inkább felrobbannia illett volna, de mindegy.

2) Ha az ukránok valóban egy hatalmas orosz fegyverarzenálra csaptak volna le november 24-én… Pontosabban, ha a lecsapás alatt azt értjük, amit az jelent, akkor a hírnek arról kellett volna szólnia, hogy x raktár a levegőbe repült, y katona meghalt, z eltűnt, a tűzoltók még reggel is dolgoztak a mentésen stb.


Ehhez képest kaptunk egy történetet egy darab (!) drónról, ami menet közben elfáradt, meghibásodott, lelőtték – tehát, valamiért leesett (!).

Vagyis nincs sztori. Csak egy bombasztikus cím, ami viszont a felületes olvasóval, aki csak pörgeti a hírfolyamot, elhiteti, hogy az ukránok jól odavágtak az oroszoknak.

Ez mondjuk a legolcsóbb, leggyengébb nyugati propaganda körébe tartozik. Egy fokkal ügyesebb az ukrán mesterlövésztől szóló történet. Talán ti is olvastatok róla, mivel a teljes magyar sajtó átvette – bármiféle kritika nélkül.


Az ukrán mesterlövés

Arról van szó, hogy egy ukrán mesterlövész rekordot döntött, amikor 3,8 kilométerről végzett egy orosz katonával. Ehhez természetesen nem holmi nyugati fegyvert használt… Ha már lúd, akkor legyen kövér. A „mesterlövést” „egy ukrán fejlesztésű volodar obriju (a horizont ura) nevű fegyverrel adta le az Ukrán Biztonsági Szolgálat egy katonája, a front egy meg nem nevezett pontján. A puska 16,7 kilogramm súlyú, teljes hossza 1,82 méter, eddigi becsült maximális hatótávolsága 3200 méter.”

Szóval, az ukránok nem csak a legjobb céllövők, de a legjobb puskát is ők gyártják a világon.

Mindezt egy videóval is igyekeztek alátámasztani. Bár ne tették volna… A felvétellel ugyanis van egy kis probléma. A lövés nagyjából a 3. másodpercnél hangzik el, a távolból megfigyelt két orosz katona pedig a 12. másodpercnél hasal el.


Ha 3800 méterre volt a cél, akkor a golyó 9-10 másodpercet töltött a levegőben a becsapádós előtt. Ez átlagosan 422 méter per szekundumos cammogást jelent. A különböző mesterlövészpuskák esetén 800-1000 méter per szekundumos torkolati sebességgel számolhatunk, ami természetesen a röppályán folyamatosan csökken, de így sem igazán jön ki a matek.

Tehát vagy a távolság volt nagyobb, és akkor az ukrán lövész még nagyobb ász. Vagy valami egészen másról van szó.

Például arról, hogy a lövés elengedése és az oroszok elhasalása közötti idő nagyjából-egészében megfelel a hang terjedési sebességének egy 3800 méteres távon, 0-5 Celius-fok körüli hőmérséklet és egy átlagos novemberi nap páratartalma mellett. Egyszerűbben: az SZBU katonájának sikerült megijesztenie két oroszt.

Ja, és egyébként a videó a 13. másodpercnél hirtelen véget ér. Vajon miért? Mert összezavarta volna a nézőket, ha mindketten szépen kikúsznak a látómezőből? Valószínűleg azért. Ezzel együtt ez a hír is sokakat megvezethet. A kérdés csak az, amikor efféle képtelen állítások terjednek, hol maradnak a független-objektív tényellenőrök? Vagy nem ezek kiszűréséért kapják a pénzt?


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét