Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A tajvaniak több mint 80 százaléka szerint a térségben fokozódott a kínai fenyegetés mértéke, miközben az Egyesült Államokba vetett bizalom egyre inkább csökkent. Részben azért, mert az ukrajnai háború rontotta Washington hitelességét – számolt be a The Guardian brit napilap az American Portrait tajvani székhelyű közvélemény-kutató legfrissebb felméréséről. A hírről itthon a Magyar Nemzet számolt be.


Annak ellenére, hogy Tajvan legnagyobb támogatója az Egyesült Államok, a válaszadók mindössze 34 százaléka értett egyet azzal, hogy a nyugati nagyhatalom megbízható partner. Mindez több mint 11 százalékos csökkenést jelent a 2021-es adatokhoz képest. Szakértők szerint a tendencia hátterében az ukrajnai háború áll.

– A tajvani emberek arról vizionálnak, hogy ha kitör egy háború Tajvanon, az amerikai kormány hogyan fog reagálni rá – magyarázta Hsin-Hsin Pan, a tajvani Soochow Egyetem szociológiai tanszékének docense. A felmérésből továbbá az is kiderült, a válaszadók 65,9 százaléka támogatja az Egyesült Államok tajvani fegyvereladásait.


Sokszor írtuk már, hogy nagyon sokba kerülhet az USA-nak és a globalistáknak az orosz-ukrán háború kiprovokálása. Először is azért, mert az oroszok legyőzésére fordított pénz és fegyverek már most hiányoznak. Ráadásul a győzelem nincs kilátásban, és ezt sokan úgy értékelhetik: a Nyugat meggyengült.

Emellett az is rossz fényt vet az USA-ra, hogy most, amikor Ukrajna egyre szorultabb helyzetbe kerül, Washington csökkenti a támogatásokat. Azaz megbízhatatlan szövetségesnek tűnik. De a kettősmérce, a törvényesség határát súroló vagy azon át is lépő szankciók sem tettek jót az Egyesült Államok renoméjának, különösen a globális Dél országaiban.


Tajvan szempontjából talán a megbízhatatlanság a legfontosabb. Igen, mostanra talán ott is látják, hogy Washington sokszor gyönyörű szép csomagban tálalt külpolitikája valójában teljesen énközpontú. Sokszor mondtuk már, hogy az USA-nak nincsenek barátai, csak érdekei.

Vagy úgyis mondhatnám, hogy egy állam, egy vezető addig az USA barátja, amíg ez áll az amerikaiak érdekében. Ha a helyzet megváltozik, a „partner” kiesik a pikszisből. Tehát az Egyesült Államok most éppen védi Tajvant, de bármikor belevezetheti egy háborúba Kína meggyengítésének reményében, és kérdés, meddig tartana ki melltte…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét