Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Négy év alatt jelentősen, 64 százalékról 75 százalékra nőtt a saját lakással rendelkezők aránya a 30–59 évesek körében a K&H harmadik negyedévben készült kutatása szerint.

Az összefoglalóban ismertették: a válaszadók 56 százaléka önálló családi házban lakik, 19 százalékuk lakótelepi panellakásban, 10 százalékuk társasházban, 8 százalékuk lakóparki ingatlanban, 7 százalékuk pedig a sor- vagy ikerházban. Az átlagos lakásméret 82 négyzetméter, ez nem változott a korábbi évekhez viszonyítva. A fővárosi lakóingatlanok a legkisebb alapterületűek, átlagban 62 négyzetméteresek, míg a falvakban 92 négyzetméteresek.


Csak érdekességképpen: a németek kevesebb mint fele (47,5 százaléka ) lakik saját tulajdonú ingatlanban, és csak 30 százalékuk családiházban! Az Európai Bizottság adatai szerint a magyarok 91,7 százaléka él olyan otthonban, amely saját vagy családja tulajdona. Ez a harmadik legmagasabb arány. A sereghajtók: Svédország, Franciaország, Dánia, Ausztria, Németország, de az utolsó harmadban van Finnország és Hollandia is.

Miközben mind többen laknak saját otthonban, a szülők tulajdonában lévő ingatlanban élők aránya a három és négy évvel korábbi 17 és 19 százalékról idén 12 százalék csökkent. Bérelt lakásban szintén 12 százalék lakik, ami megfelel az elmúlt három év eredményeinek, ugyanakkor kevesebb a 2019-ben mért 16 százaléknál.


A saját lakásban élők átlagosan 12 éve szerezték meg az ingatlant, ahol élnek, 33 százalékuk az elmúlt öt év során jutott hozzá. A harmincasok 52 százaléka vásárolt lakást az elmúlt öt évben, a negyvenesek 34 százaléka, az ötvenesek 13 százaléka.

S hogy mit jelent ez? A véleményem szerint nagyon sok jót.

Először is örömteli, hogy mind több fiatal és középkorú ember, család engedheti meg magának, hogy saját lakóingatlant vásároljon. Ezzel véletlenül sem szeretnék politizálni, nem szeretném méltatni a kormány családtámogatási rendszerét, egyszerűen csak örülök a javuló tendenciának és pont.

Hozzá kell azonban tennem, hogy a meglevő családtámogatási rendszer és a javuló jövedelmi helyzet sem lenne önmagában elégséges, ha a fiatalok más utat választanának. Ők azonban szerencsére felelősségteljes döntést hoznak, és saját ingatlant vásárolnak maguknak.


S hogy miért jó, ha az embereknek saját lakóingatlanuk van? Nyugaton azzal érvelnek a saját tulajdon ellen, hogy az röghöz köti az embereket, és megakadályozza őket abban, hogy elfogadjanak egy jobb állást.

Én ezzel szemben azt mondom, hogy egy saját lakóingatlan biztonságos hátteret ad a családoknak, akik nem kerülhetnek a spekulánsok csapdájába. (Itt jegyzem meg, hogy ha egy békéscsabai ember Sopronban kap állást, akkor ki lehet adni az otthoni lakást, és lehet egyet bérelni a nyugati határszélen. Ám, ha azonban az illető később haza akar térni a saját otthonába, akkor lesz hová.)

Így egy olyan országban, mint Magyarország, az arányaiban kevesebb albérlettel nem lehet olyan könnyen sakkban tartani az embereket, jobban mondva, sokkal kevesebbet lehet. S mivel az ingatlanok döntő többsége saját kézben van, könnyebben is lehet lakáshoz, házhoz jutni.

Ez sokkal nehezebb lenne akkor, ha a lakások és házak zöme tőkeerős, a piacot diktálni képes befektetők kezében lennének. A magam részéről végtelenül boldog vagyok emiatt! Bravó fiatalok! Csak így tovább!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét