Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ukrajnának meg kell birkóznia a területvesztés gondolatával – mondta Richard Haas, az Egyesült Államok Külkapcsolati Tanácsának elnöke a CNN-nek adott interjújában, amelyet itthon az Index.hu szemlézett. A diplomata hozzátette: „az az elképzelés, hogy Ukrajna visszakapja a jelenleg Oroszországhoz tartozó terület 20 százalékát, illúzió, semmi nem ad ennek valóságalapot.


Haas azt javasolta, hogy Ukrajna összpontosítson a megmaradt földterületek megőrzésére. A politikus aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy a csatatéren elért sikertelenség következtében a nyugati támogatottság tovább csökken.

Mint többször mi is megírtuk, az Ukrán Fegyveres Erők hatodik hónapja próbál előrenyomulni Juzsnodonyeck, Artemovszk és Zaporizzsja irányába, harcba dobva a NATO által kiképzett és külföldi felszereléssel felfegyverzett dandárokat, de eddig nem ért el jelentős sikereket.

S hogy mi a véleményünk?

Nemhogy az ukránok haladnának előre, még sok esetben az oroszok kezdeményeznek, sőt, Artemovszknál, Kupjanszknál és Avgyijivkánál kisebb-nagyobb sikereket is elértek Putyin erői. Ha ezen múlik, akkor a Nyugat rövidesen beszünteti Ukrajna fegyver- és lőszerellátását, és elvágja a több mint másfél éve meglevő pénzügyi köldökzsinórt is.


S ha ez megtörténik, akkor marad a tárgyalóasztal, ha egyáltalán Putyinék leülnek Zelenszkij elnökkel a békéről egyeztetni.

Márpedig ezzel a gondolattal a színészelnöknek meg kell barátkoznia. Ez annál is inkább így van, mert a szükséges területvesztésről nem egy amerikai portás vagy egy sokadrangú aktatologató hivatalnok beszélt, hanem az Egyesült Államok Külkapcsolati Tanácsának elnöke.

Márpedig ha ő is azt mondja, hogy az oroszok által megszállt egykori ukrán területek visszaszerzése illúzió, akkor egy ilyen nyilatkozatra érdemes odafigyelni. Zelenszkij elnöknek is!


Írtuk már, de tartjuk. Ukrajna helyzete a szerencsejátékos esetére hasonlít, aki vesztes szériába került. Ilyenkor valaki minél hamarabb kiszáll, annál kevesebbet veszít. Ha Zelenszkijék a háború kitörése után megegyeztek volna az oroszokkal, akkor olcsó(bba)n megúszhatták volna. Ha ma ülnének le, akkor már sokkal többet veszítenének, már csak azért, mert a háború elmúlt másfél évébe az oroszok is sokat fektettek.

De még ma is jobban járnának, mint holnap, és pláne, mint holnapután. Ezt a titkot kellene megértenie az ukrán vezetésnek, de képtelen rá, vagy nem hagyják neki – erről is írtunk. Ezért lesz az ukránok vesztesége óriási, és ha sokáig húzzák a háborút, akár mindenük odaveszhet.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét