Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Oroszországnak nincsenek és nem is lehetnek agresszív, hódítási tervei Európában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Primakov-felolvasások elnevezésű, Moszkvában megrendezett nemzetközi fórumon. Okfejtése szerint Oroszország azért volt kénytelen megindítani különleges hadműveletét Ukrajnában, mert az ottani neonáci rezsim, amellyel szemben a Nyugat elnézően viselkedik, arra vetemedett, hogy mindent kiirtson, ami orosz.


– Ezzel párhuzamosan ezt a neonáci rezsimet eszközként használták fel arra, hogy a Nyugat érdekében stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra a harctéren – mondta Lavrov rámutatva, hogy ez közvetlen veszélyt jelent az orosz érdekekre és biztonságra.

Hangsúlyozta, hogy Moszkva nem fog elzárkózni „a történelmi Nyugat józanul gondolkodó szereplői elől”. Azt mondta, „Európa nagyon-nagyon csúnyán aláásta a hírnevét, ha talán még nem is véglegesen, és Moszkva tízszer is meggondolja majd, hogy a kapcsolatok helyreállítására irányuló esetleges javaslatok az ő érdekeit szolgálják-e.”


Meglátása szerint Oroszországnak most nem az Európával való kapcsolatok helyreállításán kell gondolkodnia, hanem azon, hogyan ne legyen függő azon európai politikusok lépéseitől, akik az Egyesült Államok befolyása alatt állnak. Úgy vélekedett, hogy Moszkva ellen bevezetett szankciók nem fognak eltűnni az ukrajnai konfliktus lezárása után sem. Ezért Oroszországnak mindent magának kell előállítania, hogy ne legyen kitéve egy újabb olyan szeszélynek, amely ismét a büntetőintézkedések bevezetésével járhat.

Lavrov szerint a nyugati országok csak felfüggeszteni akarják az ukrán konfliktust, nem lezárni.


– Csendben akarják szüneteltetni, ravasz módon befagyasztani, időt akarnak nyerni, mint a minszki megállapodásokkal tették. Aztán újra akarják fegyverezni a kijevi náci rezsimet, és folytatni az agressziójukat – hibridet vagy nem hibridet – Oroszország ellen – emelte ki.

Véleménye szerint az amerikai és európai tisztségviselők, akik Oroszország elleni szankciók bevezetését követelik közép-ázsiai államoktól, „megalázzák az érintett országokat”. Az eljárást „szemtelennek” minősítette. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy konfliktusokat provokálnak, egyebek között Oroszország határainak közelében. És gazdasági háborúkat robbantanak ki, hogy továbbra is „mások kárára biztosítsák saját jólétüket”.


Mit gondolunk erről?

Lavrov sok mindenről beszélt még a felszólalásában, de talán ezek voltak beszéde legizgalmasabb gondolatai. Olyan gondolatok, amelyekkel meg lehet próbálni vitatkozni, de aligha van értelme, a megállapítások ugyanis keményen ülnek. Ennek ellenére persze a Nyugat az oroszokat vádolja agresszióval és hazudozással. De hát régóta tudjuk a globalistákról, hogy ők maguk mindig azzal vádolják meg ellenfeleiket, amiket amúgy maguk készülnek elkövetni. Undorodom ettől, és a Bekezdések mindig azon lesz, hogy megmutassa a világot egy másik – nem globalista – szemszögből!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét