Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Oroszország meggyengíti a kalinyingrádi körzet légvédelmét azzal, hogy az ott állomásozó Sz-400 stratégiai rendszereket az ukrajnai frontra helyezi át. Ezzel egy esetleges háborús helyzetben az exklávé védelme nagyon megnehezedne – írta meg az EuroNews.

A 380 kilométeres hatósugarú rendszert a világ egyik legjobbjának tartják. Képességei meghaladhatják az amerikai Patriot ütegekét. Minden Sz-400-as zászlóalj hat célpontot képes követni, egy nyolc zászlóaljból álló rendszer pedig 72 hordozórakétát tud irányítani, a tartalékokkal együtt összesen pedig 384-et.


A portál felhívja a figyelmet arra, hogy a kalinyingrádi régió stratégiai szempontból kimagasló érzékenységű térség Moszkva számára, beékelve NATO-tagállamok közé (Lengyelország és Litvánia).

A régiót katonai konfliktus esetén szinte lehetetlen megvédeni és ellátni – szögezik le a cikkben.

És akkor itt jön a lényeg, a szokásos nagy megfejtés a nyugati elemzők részéről: „az a tény, hogy az orosz vezérkar úgy döntött, hogy megkockáztatja az Sz-400-asok kivonását a NATO-körzetből, arra utal, hogy az ukrajnai háború túlfeszítette Oroszország egyes kulcsfontosságú képességeit.”


Miért utal arra? – vetődik fel bennünk a kérdés.

1) A Kalinyingrádi területről maga az EuroNews írta meg, hogy védtelen. Máskét fogalmazva: teljesen mindegy, hogy csúzlival védik vagy sugárágyúval, az oda összpontosított fegyverrendszerek minősége elvileg csak késleltetni tudná a terület elvesztését, megakadályozni nem. Ezen az alapon Sz-400-asokat állomásoztatni ott, amikor Ukrajnában háború van, felesleges luxus.

2) A nyugati szakértők figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy az év folyamán az oroszok nukleáris rakétákat telepítettek Belaruszba, ami ugyan nem határos Kalinyingráddal, de kellően közel fekszik hozzá ahhoz, hogy bármilyen NATO támadás esetén 3 perc alatt szénné lehessen bombázni Lengyelországot és Litvániát. Ezek egyébként stratégiai atomfegyverek, azaz hadseregek, és nem csak városok ellen is bevethetőek. Vagyis a terület védelme az Sz-400-asok nélkül is biztosított.  Sőt, erősebb, mint valaha!


3) A cikk szerint a Nyugaton úgy gondolkoznak, hogy Moszkvának tartani illenék egy NATO-csapástól, ezért csapatokat kellene lekötnie Kalinyingrád területén. Csakhogy az ukrajnai háború lassan két éve alatt az északatlanti szervezet számtalanszor bebizonyította, mennyire retteg az eszkalációtól. Ha az ukránoknak nem adták oda a Taurus-rakétákat, nehogy atomháború legyen a konfliktusból, akkor majd nyilván inváziót fognak indítani Kalinyingrád ellen… Úgy értem: nyilván nem.

4) Az Sz-400-asok Ukrajnába szállítása tehát nem valamiféle gyengeség jele. Hanem inkább arra hasonlít, amikor egy vadászat előtt összegyűjtik a hajtókat. Az elmúlt hetek sajtóhírei szerint az amerikai F-16-osok hamarosan megjelennek Ukrajnába. Az oroszok pedig most gondolkodnak az illő fogadtatásról. Arról, hogy ez legyen az utolsó útjuk.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét