Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az észak-atlanti szövetség (NATO) tagállamainak vezetői a nyilvánosság kizárásával követelik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lemondását – mondta Douglas McGregor ezredes, a Pentagon vezetőjének volt tanácsadója, a Stephen Gardnernek adott interjújában, amelyet itthon az Origó szemlézett. Az ezredes szerint a nyugati országok egy hiteles jelöltet szeretnének látni az ukrán elnöki székben, aki a megmaradt Ukrajnát képviseli.

– Ennek a személynek béketárgyalásokat kell kezdeményeznie Oroszországgal – írta a vz.ru portálra hivatkozva az Origó.


Ennyi a hír, jöjjön röviden a véleményünk!

Kezdjük ott, hogy nem tudjuk ellenőrizni, mekkora valóságalapja van Douglas McGregor ezredes nyilatkozatának. Erre szoktam mondani, hogy ha a Pentagon vezetőjének volt tanácsadója az igazat mondta, az azért gond a Zelenszkij-kurzusnak. Ha nem igaz, amit az ezredes állít, akkor a nyilatkozat üzenet értékkel bír, ha úgy tetszik, selyemzsinór a színészelnöknek. A következő hetek döntik el, hogy melyik verzió igaz.

A nyilatkozat valóságtartalmát erősíti, hogy Douglas McGregor ezredestől függetlenül mind többen nyilatkoznak arról: a Nyugat, főleg az USA belefáradt Ukrajna támogatásába, gyámolításába, főleg az időközben kitört palesztin-izraeli konfliktus óta, és véget szeretnének vetni az orosz-ukrán háborúnak.


Nem akarják már tovább pénzelni, fegyverezni Ukrajnát. S persze azt is tudják, hogy a békéhez, a tárgyalásokhoz új ember kell. Moszkvában aligha akarnak asztalhoz ülni a színészelnökkel.

Végül megér néhány mondatot a nyilatkozatnak ez a része: „a nyugati országok egy hiteles jelöltet szeretnének látni az ukrán elnöki székben, aki a megmaradt Ukrajnát képviseli”. Kezdjük a végén. Megmaradt Ukrajna?


Vagyis az amerikai Douglas McGregor ezredes is készpénznek veszi Ukrajna területvesztését? Nagyon úgy tűnik. Ami pedig a hiteles ukrán jelöltet illeti, ez lehetetlen küldetésnek tűnik. Ukrajna olyan szinten korrupt és velejéig romlott, hogy nagyítóval is nehéz lesz hiteles politikust találni. Főleg olyat, aki egyszerre felel meg az ukrán népnek, a Nyugatnak és Oroszországnak.

Nehezen tudok ilyet elképzelni, mert aki ma Ukrajnában számít, az Zelenszkij körül van, aki pedig ott van, már elveszett. Kíváncsian várom a folytatást!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét