Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az Egyesült Államokban áll a bál, most éppen egy 9 éves kisfiú borzolja a kedélyeket. A történet a következő: Holden Armenta a múlt hétvégén elment a szüleivel a Kansas City Chiefs mérkőzésére. A gyerek rajongó. A csapattal kel és fekszik, szóval rendesen oda tette magát: gyakorlatilag törzsfőnöknek öltözött. (A Chiefs ugyebár az indiánokra utal a klub nevében.)


Na, és akkor itt ugorjunk egyet. Valakinek a Deadspin nevű, az USA-ban baromi népszerű sportblognál sikerült a meccs lényegét megragadnia, amikor kiszúrta magának a kis Holdent. Fontos: egy (!) képet látott róla, a jobboldali, feketére festett profilját, de ez elég volt ahhoz, hogy rasszizmust kiáltson.

A srácból 5 perc alatt gyakorlatilag egy osztrák festő reinkarnációja lett, és az egész NFL-t a szőnyeg szélére parancsolta az újságíró. Aztán persze erre rácsavarodott az egész amerikai baloldal, sajtóstól mindenestől. A jóemberek magyarázatot, elhatárolódást, kitiltást és kártérítést követeltek.

A közösségi médiát pedig ellepték a savköpő őrültek, és mindenkinek volt egy története a „blackface”-ről és a rasszizmusról, ami a jelek szerint súlyosabb méreg, mint a fentanil.


Persze akadtak páran, akik rögtön jelezték, hogy porszem került a progresszió gépezetébe. Az elsők jellemzően azok voltak, akik részt vettek a mérkőzésen – beleértve a csapat tagjait is. Vagy a tudósítás közben az agyuk nem dobta el azonnal az ékszíjat, amikor meglátták a feketére festett kisfiút, hanem vártak még 1 másodpercet, amíg Holden megmozdult.

Igen, merthogy amikor szembe nézett a kamerával, kiderült, hogy az arca másik fele meg vörösre van festve. Fekete és vörös – a klub színei. Vagy a srác olyan megátalkodott, hogy az arcfestésével a pigmenthibás négereken akar gúnyolódni! Majdnem. Tényleg majdnem ezutóbbit sikerült kihoznia egyeseknek a történetből, miután ez az új, és nem éppen lényegtelen körülmény ismertté vált.

Jó, itt most álljunk meg egy pillanatra. Egy rakás felvétel: képek és videók kerültek fel a netre arról, ahogy Holden Armenta mintegy vezérszurkolóként buzdítja a Chiefs rajongóit. Integet a csapat tagjainak, azok viszonozzák a gesztust; a pomponlányokkal fotózkodik, körbejárja a stadiont stb.


Ez nagy dolog volt neki, mert Kaliforniából utazott el a családjával a meccsre, hogy egy gyermeki élet álma teljesülhessen. És ezt a stadionban mindenki értette, mindenki tisztelte és… értitek, úgy viselkedtek vele, ahogy emberek, sportrajongók szoktak egymással. Már amennyiben épelméjűek.

Ám a neten, aki a védelmébe vette, abból azonnal rasszista lett vagy olyan sötét, aki nem érti, hogy a 9 éves gyerek puszta léte fenyegetés az egész afroamerikai közösség számára. (Mondjuk azt feltételezni bármelyik négerről, hogy olyan hülye, hogy nem ismeri fel a rasszizmust, az szerintünk maga a rasszizmus, de mindegy…)

Ott tartottunk, hogy kiderült, a srác arcának balfele vörösre van festve. Így a „blackface”-ezés vádja meg kellett volna bukjon, de erre a fekete közösség egyik élő lelkiismerete, a gyűlölet cunami karmestere közölte: dehogy kér bocsánatot! Ez nem változtat semmin. Sőt, súlyosbítja a helyzetet, mert ezek szerint a gyerek nem csak a feketéket, hanem az indiánokat is gyűlöli!


Hát, igen… a gyűlölet mocsarában minél jobban kapálózik valaki, annál mélyebbre süllyed.

Hogy mi a történet vége? Egyelőre nem tudjuk. Mindenesetre beszálltak a buliba az amerikai őslakosok is, mivel megszólították őket. És ha már így, hát jelezték, hogy Holden apukája az egyik nyugati parti törzs megbecsült tagja. Igen, a progresszió vitézei annyira komolyan vették, hogy egy 9 éves kisfiú a fajok közti béke és egyenlőség legnagyobb gátja az USA-ban, hogy megpróbáltak indiángyűlölőt csinálni egy indiánból.

Bocsánatot, természetesen, nem kért senki. Most ott tartunk, hogy akkor Holden talán mégis csak sima rasszista.

Vagy sportrajongó.

És hogy homofób-e, még szóba sem került! Pedig a 9 éveseknél sosem lehet tudni. Azok mindenre képesek…


Előző cikkA Nyugat már tényleg Zelenszkij elnök utódját keresi?
Következő cikkUkrajna már szokja a gondolatot, hogy nem lesz a NATO tagja

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét