Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, akit eredetileg a kampányában tett háborúellenes ígéreteivel választottak meg, most újabb sorozási hullámot ígér, elismerve, hogy országa talán soha nem csatlakozik a NATO-hoz – ezt a színészelnök Mikolajiv városában, egyetemi hallgatókkal tartott találkozón mondta, amiről itthon az Oroszhírek.hu portál számolt be.


Az ukrán nemzetbiztonság jövőjét firtató kérdésre válaszolva Zelenszkij azt mondta, nem tudja, hogy Ukrajna csatlakozhat-e az Egyesült Államok vezette katonai tömbhöz. – Nem tudjuk, hogy mi lesz a vége… Erre senki sem tud biztos választ adni, vagy benne leszünk a NATO-ban, vagy nem leszünk benne. Szeretnénk, de…. – válaszolta az ukrán színészelnök.

Szerdán Brüsszelben Antony Blinken amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy Ukrajna a szervezet tagjává válhat, „ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek”. Hozzátette, hogy „Ukrajna jó úton halad a NATO, valamint az Európai Unió felé, a csatlakozási folyamat megkezdődött”.


Az Oroszhírek.hu azt írta, hogy Ukrajna 2017-ben tette külpolitikájának stratégiai céljává a NATO-tagságot. Kijev 2022 őszén adta be hivatalos kérelmét a katonai tömbhöz történő csatlakozásra, miután négy korábbi régiója népszavazáson Oroszországhoz csatlakozott. Vlagyimir Putyin elnök ugyanakkor számos alkalommal kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása teljesen elfogadhatatlan Moszkva számára, és Kijev lehetséges csatlakozását a blokkhoz a jelenlegi hadművelet egyik központi okaként említette.

Jöjjön hát a véleményünk!

Van egy találó magyar mondás: Az okos ember más kárán tanul, a buta a sajátjából sem. Úgy tűnik, a színészelnök az utóbbiak táborát erősíti. Mindannyian tudjuk, hogy amikor Oroszország tavaly február 24-én megindította a különleges katonai műveletet, akkor Putyin a beavatkozás elrendelését több dologgal indokolta, ezek közül a legfontosabb érv Ukrajna tervbe vett NATO-csatlakozása volt.


S miként az Oroszhírek.hu is írta, Vlagyimir Putyin elnök azóta is számos alkalommal kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása teljesen elfogadhatatlan Moszkva számára. Erre az ukránok még mindig a NATO-csatlakozásról álmodoznak… Addig teszik, amíg a végén nem marad Ukrajna, ami csatlakozhatna.

Megér néhány gondolatot Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozata is, amely szerint Ukrajna a szervezet tagjává válhat, „ha a szövetségesek egyetértenek és a feltételek teljesülnek”. Vagyis magyarra fordítva a szót, Ukrajna egyhamar biztos nem lesz NATO-tag, ha lesz valaha egyáltalán.


Hogy miért? 1. Amíg Ukrajna háborúban áll Oroszországgal, addig biztos nem veszik fel a NATO-ba. 2. Ráadásul az Észak-atlanti Szerződés Szervezete több tagja ellenzi Ukrajna felvételét a katonai szövetségbe. Vagyis Blinken úgy ígért, hogy valójában nem ígért semmit. Mint ahogy Amerika szokta tenni általában…


Előző cikkHogyan forgatta fel egy 9 éves srác egész Amerikát?
Következő cikkAz EU külpolitikája Katarban mutatta meg gyümölcsét

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét