Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Előre le szeretnénk szögezni, hogy ezt a posztot nem Orbán Viktor vagy a kormány védelmében írjuk – nem szorulnak a segítségünkre. A másik, ami fontos: teljesen mindegy, mit mondott a kormányfő, ez az írásunk ugyanis nem a lakáspiacról szól alapvetően, hanem arról, hogyan manipulálja az olvasóit a magát a propagandasajtóval szemben őszintének és tárgyilagosnak beállító 444.


Problémafelvetés

Sehol nem találjuk a 75 százalékot, amivel Orbán büszkélkedett – hirdetik a cikkük címében. Az anyag azzal indít, hogy a miniszterelnök szerint „a 40 évnél fiatalabb magyarok világában a saját otthonnal rendelkezők száma elérte a 75 százalékot”, amit fontos eredménynek tart.

A 444 az első, közbevetett megjegyzésben jelzi, szerintük nem biztos, hogy a magántulajdon arányának növekedése eredmény, és nem pedig átok… De ezt a kérdést ennyivel el is engedik, mivel azzal akarnak foglalkozni, hogy „honnan is vette az egyébként imponálónak tűnő számot Orbán, és hogy az valós-e egyáltalán”.

Miért érdekes ez?

Leginkább azért, mert a 444 azzal a szlogennel reklámozza magát, hogy „Megmutatjuk a hatalom valódi arcát”. Illetve a Lakmuszon keresztül az Európai Bizottság hivatásos tényellenőrző partnere. Talán kevesen tudják, de Brüsszel kemény pénzekkel támogat bizonyos sajtótermékeket és médiakonglomerátumokat azért, hogy „lerántsák a leplet az álhírekről”.


Hülyének néznek

Igen, ehhez képest a 444 rendszeresen hülyének nézi az olvasóit, és a cikkei tele vannak csúsztatásokkal, belemagyarázásokkal, esetenként szemen szedett hazugságokkal. Nézzünk is erre egy példát!

Ha már népszámlálás: a tavalyi cenzus szerint 2022-ben a 40 év alatti magyarok száma 4 194 333 volt, ha ebből kivesszük a 18 év alattiakat, akkor 2 414 589 fő marad (nem tudni, Orbán a 40 évnél fiatalabb nagykorú magyarokra gondolt-e, vagy az összes 40 alattira). Előbbi esetben 3 145 749, utóbbiban 1 810 942 ember az, akinek már 40 éves kora előtt lakással kellene rendelkeznie. Egyik sem tűnik túlzottan életszerűnek annak ismeretében, hogy – szintén a népszámlálás adatai szerint – a magyarországi lakásállomány 4 580 538 darab volt tavaly, amiből nagyjából 4,1 millió lehetett magánszemélyek tulajdonában. Tehát a több mint 5,5 millió negyven év fölötti magyarnak már csak 1,1-2,3 millió lakás »jutna« – miközben az életkor előrehaladtával valójában egyre nagyobb a lakástulajdonosok aránya.

Nem megy a matek

Tehát a 444 azt állítja, hogy Orbán Viktor hazudik, mert ha minden 40 év alatti, vagy a 18 és 40 év közöttiek 75 százaléka saját lakásban lakna, akkor a 40 év fölöttiek közel 4/5-ének nem jutna saját otthon. És tényleg! Mindenki elolvashatja a KSH számait. A számok pedig nem hazudnak. Csak a 444.


De ez a felületes olvasónak nem feltétlenül tűnik fel, hiszen elsőre kijön a matek. Ha 40 év alatt 1,8 vagy 3,1 milliónyian saját lakásban laknak, akkor a 4,5 milliós lakásállományból tényleg csak 1,1-2,3 millió lakás jut az idősebbekre. Na, pontosan így működik a propaganda: tégy hozzá valamit az igazsághoz, vagy végy el belőle valamit a céljaidnak megfelelően.

A 444 is ezt tette, hiszen elhallgatta azt a nem lényegtelen körülményt, hogy egy-egy ingatlanban jellemzően többen élnek együtt. Mondjuk egy család, legalább egy pár. Ennek megfelelően a magánlakások döntő része osztott vagy osztatlan közös tulajdon. Vagyis 4,5 millió saját tulajdonú ingatlanban az ország teljes népessége elfér, anélkül, hogy szorongania kéne. (Kb. 2,15 fő/lakás.)

Páratlan párok

A cikk egyebekben Orbán Viktor állításával nem, vagy csak bajosan összevethető statisztikák ismertetéséből áll. De szerepel benne egy nagyon fontos adat!


„Megnéztük a KSH ingatlanos adatait is. (…) Abból az derült ki, hogy a 4 009 895 magyarországi háztartás picivel több mint 90 százaléka (3 615 217 háztartás) él saját otthonban, 361 ezer pedig bérelt lakásban (volt néhány tízezernyi egyéb is).”

Bár a 444 végig azt bizonygatja, hogy a miniszterelnök hazudott, de legalábbis hatalmasat tévedett egy hasra-ütésszerűen bemondott számmal, ezzel itt az egész tényellenőrzés borul. Ugye, a portál által igaznak elfogadott KSH-jelentés szerint 361 ezer ember lakik bérelt lakásban. És saját maguk számolták ki azt, hogy a 18-40 évesek 1,8 milliónyian vannak.

Valószínűtlen, de tegyük fel, hogy mindenki, aki bérleményben lakik, ebbe a korcsoportba tartozik. Ez azt jelenti, hogy a 18-40 évesek 20 százalékának nincs saját lakása, a 80 százalékának pedig van!

(A KSH adatai szempontjából valószínűleg saját lakásban élő az is, aki a szüleivel él, vagy olyan lakásban, ami a családja tulajdonában van: például egy nagyszülőktől örökölt ház, amiben az unoka lakik anélkül, hogy a nevére írták volna.)


Következtetés

Szóval a 444-nek sikerült összehoznia egy olyan elemzést, amelyben behivatkoznak egy rakatra való kutatást. Megannyi számadatot. Ezek egyik fele viszont csak arra jó, hogy megszédítsék, összezavarják az embert. A másik felében pedig elrejtve megtaláljuk a cáfolat cáfolatát. De a 444-esek a valóság megerőszakolásával természetesen arra az eredményre jutnak, amit elvárnak tőlük: „Orbán hazudik vagy hülye…”

A propaganda egyik alapvetése szerint, mindegy, hogy amit állítasz, annak mennyi köze van az igazsághoz, a lényeg, hogy hihető legyen. Az imént bemutatott „tényellenőrzés” tökéletesen megfelel ennek az elvárásnak, mivel az emberek többsége nem fogja kibogarászni a releváns számokat a szemét közül, és elvégezni azokat a műveleteket, amiket mi most megtettünk.

Persze, az is lehet, hogy a 444-esek egyszerűen hadilábon állnak a matematikával, vagy éppen „nem voltak ott fejben” a cikk megírásakor. Bár a legvalószínűbb talán az, hogy éppen kettős hatás alatt álltak. Ha értitek, mire gondolunk… 😉

Ha nem, akkor nézzétek meg ezt:


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét