Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Petro Porosenko pénteken bejelentette: reggel megakadályozták abban, hogy elhagyja Ukrajnát − írja az MTI.

A jelenleg ellenzéki képviselőként politizáló volt államfő az ukrán–lengyel határátkelőn készült videófelvételt tett közzé, ahonnan elmondása szerint annak ellenére küldték vissza, hogy birtokában volt az ország elhagyására feljogosító dokumentumnak.


Olekszandr Kornyijenko ukrán parlamenti alelnök később megerősítette, hogy ő vonta vissza Porosenko engedélyét. Kifejtette: a kiutazást előzőleg engedélyezték, de kapott egy levelet − amelynek a tartalmát nem oszthatja meg −, és emiatt vonta vissza Porosenko engedélyét.

Az esetről azóta az ukrán titkosszolgálat kiadott egy közleményt, amelyben azt írták: az ő kérésükre tiltották meg Porosenko távozását, és egész konkrétan azért, mert Orbán Viktorral is találkozott volna.

A tudósításban Porosenkót Volodimir Zelenszkij egyik legfőbb ellenlábasának titulálják. Tény, hogy nem kedvelik egymást. A színész-elnök megválasztása után nem sokkal már házkutatást tartottak az elődjének irodáiban, és az ország elhagyását sem először tiltják meg neki.


Mondjuk, a másik eset izgalmasabb volt, tavaly ugyanis beválasztották egy ukrán NATO-delegációba, majd az indulás előtt közölték vele, hogy „bocs, mégsem”. Máig nem világos, hogy a NATO-t féltették Porosenkótól vagy Porosenkót a NATO-tól. Esetleg az történt, hogy valakinek kellett egy jegy Vilniusba, és ő húzta a rövidebbet…

A volt elnököt egyébként azzal is sikerült – Mi is lehet erre a jó szó? – „megtréfálni”, hogy 2021-ben eljárást indítottak ellene hazaárulás vádjával. A történet a következő: Porosenko állítólag az oroszpárti ukrán oligarcha, Viktor Medvecsuk közvetítésével szenet vásárolt a szakadár területekről, mivel az iparnak erre volt szüksége. Az ügy komolyságát jelzi, hogy ma sincs lezárva és Porosenko továbbra is politizálhat.

Az egyetlen következménye az útlevelének bevonása volt. De miért lehetett ez fontos?

Porosenko velejéig banderista. A nemzetiségek jogfosztását eredményező törvények egytől egyig tőle erednek, így a 2014-2022-es donbasszi polgárháború és annak eszkalálódása nem csekély mértékben az ő hibája. Attól tehát nem kellett tartani, hogy átáll az oroszokhoz. A Nyugatnál ellenben a regnálása alatt végig jól feküdt, meg is lepődött mindenki, amikor 2019-ben elbukta a választást.


Vagyis Zelenszkijék valamiért a szövetségesektől akarják elszigetelni. Aki szereti az összeesküvéselméleteket, most eljátszhat a gondolattal: Vajon mit tudhat Petro Porosenko, ami elég súlyos ahhoz, hogy megússza a börtönt, de állandó felügyelet alatt tartsák, miközben a biztonságát is szavatolja?

Egyébiránt nem értjük, miről akarhatott tárgyalni Orbán Viktorral? Mit mondott volna neki? Azt, hogy:

 „Te, Viktor Viktorovics, lehet, hogy mégsem az ukrán a világ legrégibb nyelve, és nem mi voltunk az első európaiak, és talán – mondom: talán – a kárpátaljaiak nem elmagyarosodott ukránok, és nem is betolakodók, de ez már a múlt. Spongya rá! Ugyan, engedj be minket az EU-ba és a NATO-ba!”

Ez így azért elég gyenge. Különösen egy bukott elnöktől.


Előző cikkNevetségessé teszi magát az Európai Unió vezetése
Következő cikkEgyre többen mennek szembe Volodimir Zelenszkij elnökkel

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét