Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az ukrán önkormányzatok jelenleg az egyetlen független erő Ukrajnában, amely az Oroszországgal zajló konfliktus közepette egyre inkább tekintélyelvűvé vált – mondta Vitalij Klicsko kijevi polgármester.


A főváros első embere a Der Spiegel című német napilapnak adott, pénteken megjelent interjúban – amelyet itthon az Oroszhírek.hu szemlézett – osztotta meg értékelését az ukrajnai „demokrácia” állapotáról. – Az országot irányító intézmények az ellenségeskedések közepette nagymértékben leromlottak, a helyi önkormányzatok gyakorlatilag az egyetlen független erő maradtak – állította.

Hozzátette: Ukrajna a tekintélyelvűség felé vezető úton van, már csak a helyi helyhatóságok függetlenek, de ezek is óriási nyomás alatt állnak. – A konfliktus során a központi kormány rosszul kommunikált, ha egyáltalán kommunikált a helyi hatóságokkal – állította az ukrán főváros polgármestere.

Klicsko azt mondta a Der Spiegelnek, hogy „Az Oroszországgal való konfliktus kezdete óta eltelt másfél év alatt egyetlen találkozó vagy telefonbeszélgetés sem volt [Kijev város] és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között. – Egyszer eljutunk oda, hogy minden egyetlen ember hangulatától függ – tette hozzá.


Az Oroszhírek.hu emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban a főváros polgármestere és a központi kormányzat közötti kapcsolatokat többször is nyilvános összetűzés árnyékolta be. Júniusban például a kormány megrovásban részesítette Klicskót a város óvóhelyeinek állapota miatt, és két kerület vezetőjét, valamint két megbízott kerületvezetőt elbocsátott posztjáról, mivel nem tartották üzemképes állapotban a létesítményeket.

Emellett Klicsko az első jelentős ukrán közéleti személyiségek egyike lett, aki elismerte, hogy kudarcot vallott országa sokáig halogatott, majd júniusban indított ellentámadása az orosz erők ellen. November elején a polgármester azt mondta, hogy a csapatok „lassan” haladnak, és „képtelenek gyorsan áttörni” az Oroszország által emelt erődítményeket.

Nem látok senkinek a fejébe, és nyilvánvalóan nem tudom, pontosan mit gondolnak az ukrán vezető politikusok, de ha visszatekintünk a mögöttünk hagyott több mint másfél évre, érdekes változást tapasztalhatunk. A különleges katonai művelet megindulása után sokáig jószerivel Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök egykori tanácsadója volt az egyetlen, aki Volodimir Zelenszkijt nyilvánosan kritizálta.


Manapság azonban több olyan szereplő is nyíltan szembehelyezkedik a színészelnökkel, aki sokáig nem tette ezt. Közülük az egyik Klicsko. De ott van még a hadsereg főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok is, aki – a sajtóhírek szerint – fasírtban van Zelenszkij elnökkel. Egyes pletykák szerint a népszerű tábornok akár az elnökválasztáson is elindulhat a regnáló vezetővel szemben.

Az pedig már nem is pletyka, hanem valóság, hogy a színészelnök korábbi tanácsadója, Olekszij Aresztovics valóban elindulna a voksoláson egykori főnökével szemben. Véletlen lenne a sok-sok kritikus hang? Aligha. Magam a politikában nem hiszek a véletlenekben, és jobban teszi Zelenszkij, ha ő is óvatos lesz. Addig tegye, amíg nem késő!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét