Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

A vágyvezérelt, és sok esetben nyugati kormányok (ideértve most Brüsszelt is), valamint „politikus szervezetek” által pénzelt újságírók, elemzők időről időre megmagyarázzák, hogy az euroatlanti világ hanyatlásáról szóló történetek alaptalan pesszimizmusból fakadnak. Ha nem egyenesen orosz vagy kínai dezinformáció eredményei.


De csakugyan erről van szó?

A londoni PricewaterhouseCoopers (PwC) a világ második legnagyobb pénzügyi szolgáltatója szerint nem. A vállalat 2017-ben elvégzett egy nagyon alapos kutatást, és megpróbálta megjósolni, hogyan fog kinézni a világgazdaság szerkezete és teljesítménye a század közepén.

A tanulmányt időről időre felülvizsgálják. de egyelőre úgy látják, hogy az elmúlt évek – dacára a COVID-járványnak és az azt követő válságoknak – nem különösebben befolyásolják annak végső következtetéseit. Vagyis azt, hogy az EU képtelen lépést tartani a versenytársaival.


A PwC főbb megállapításai a következők

A feltörekvő piacok (E7) átlagosan kétszer olyan gyorsan növekedhetnek, mint a fejlett gazdaságok (G7).

Ennek eredményeképpen a világ hét legnagyobb gazdasága közül hat az előrejelzések szerint 2050-ben feltörekvő gazdaság lesz, az élen Kínával (1.), Indiával (2.) és Indonéziával (4.).

Az USA a globális GDP rangsorban a harmadik helyre szorulhat vissza, míg az EU-27 részesedése a világ GDP-jéből 2050-re 10% alá csökkenhet.

Figyelemreméltó, hogy Japán a negyedikről a nyolcadik, Németország az ötödikről a kilencedik helyre eshet vissza, miközben Oroszország stabilan meg tudja őrizni a hatodik helyét. (A szankciók működnek.)


A GDP-világranglista első hat helyén négy BRICS-ország osztozik majd (Kína 1., India 2., Brazília 5., Oroszország 6.).

Kína részesedése a világ GDP-jéből 18-ról 20 százalékra, Indiáé pedig több mint kétszeresére, 7-ről 15 százalékra nő majd, miközben az USA-é 4 százalékkal, 16-ról 12-re, az Európai Unióé 15-ről 9-re csökken.

Katasztrófa felé rohanunk

A 21. század első felének legnagyobb vesztese tehát az Európai Unió lesz. És mielőtt kétségbeesetten megpróbálnánk visszamantrázni azokat a paneleket, hogy „de hát Kína és Oroszország elöregszik”, esetleg azt, hogy „az emberek még mindig az EU-ba akarnak migrálni és nem fordítva” – jegyezzük meg: ezeket a szempontokat a PwC szakértői mind figyelembe vették.


Ahogy például azt is, hogy 1980 és 2021 között Kínában több mint 3,5 millió helyi találmányt vettek nyilvántartásba – nagyjából 1 millióval többet, mint az EU tagállamokban és Nagy-Britanniában együttvéve. De Oroszországban is közel másfélmilliót. Ez körülbelül 60 százaléka az uniós értéknek, ám az EU népessége 3,5-szer nagyobb. Tehát az oroszok jobban teljesítenek.

Hogy lehet-e ezen változtatni? A jelenlegi keretek között sehogy. Brüsszelnek és európai politikai elit nagyrészének ugyanis minden fontosabb a versenyképességnél. A PwC tanulmánya ráadásul arra is rámutat, miért káros az, hogy az EU hozzáláncolta magát az USA-hoz: a jelek szerint 2050-re az amerikaiak is seggre eshetnek, de mivel bokáig a valagukban vagyunk, a legnagyobbat mi fogunk koppanni.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét