Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök konfliktusba került Valerij Zaluzsnijjal, Ukrajna fegyveres erőinek főparancsnokával. Az elnöki hivatal egyenesen odáig jutott, hogy fontolgatja a főparancsnok menesztésének lehetőségét – írja a Strana Today-re hivatkozva a Mandiner.

A sajtóértesülés szerint Zelenszkij Zaluzsnijt megkerülve kommunikál az Ukrán Fegyveres Erők egyes parancsnokaival, ami megakadályozza a főparancsnokot abban, hogy normálisan irányítsa a hadsereget.


Arról is beszámoltak, hogy az elnök és a főparancsnok viszonya valószínűleg a déli ellentámadás megindulása után romlott meg. A hadseregen belül is egyre nagyobb fejetlenség uralkodik.

A hétvégén megírtuk: a színész-elnök állítólag a főparancsnok lejáratására készül, amennyiben az nem ad valamiféle garanciát arra, hogy távol tartja magát a politikától. Zelenszkij ugyanis a környezetéből származó információk szerint most hajlana az elnökválasztás kiírására, viszont biztosra akar menni.

Akkor felvetettük, hogy az a hír, amely szerint Valerij Zaluzsnij és orosz kollégája, Valerij Geraszimov titokban a béke lehetőségéről tárgyal, akár egy olyan álhír is lehet, ami pont ezt a célt, tehát a lejáratást szolgálja.


Most viszont előállt ezzel a Strana Today, hogy az ukrán elnök megpróbálja partvonalra szorítani a hadsereg vezetőjét. Továbbá megjelent egy hír, miszerint Vlagyimir Putyin kész tárgyalóasztalhoz ülni, és lezárni a háborút – ha a kijevieknek úgy tetszik, egy nyugati városban, például Budapesten.

Ez azért is érdekes, mert Petro Porosenko volt ukrán elnököt azért nem engedték külföldre a napokban, mert Orbán Viktorral akart találkozni. Ennek apropója lehetett az is, hogy a magyar kormány blokkolja Ukrajna NATO- és EU-csatlakozását. De ha egy csepp realitásérzék szorult belé, akkor aligha hitte, hogy a hazájában eljárás alatt álló, a hatalomból kibukott politikusként bármiről is meg tudja győzni Orbán Viktort.


Nem állítjuk, hogy ezek között összefüggés van, de akár lehet is. Zaluzsnij Porosenko alatt rohamléptekkel haladt előre a ranglétrán: 2014-ben végezte el a nemzetvédelmi egyetemet, és 2018-ban már az egyesített vezérkar főnökének első helyettese volt.

Az ukránok körében rendkívül népszerű, de a politikában járatlan. Elképzelhetetlen lenne, hogy titkokban létrejött egy Porosenko-Zaluzsnij tandem, amely hatalomváltást, és az esztelen vérontás mielőbbi leállítását akarja elérni?

Ha van ilyen szándék, akkor a mestertervben akár Budapesttel is számolhattak, akár közvetítőként, hiszem a magyarok a Nyugat és Moszkva felé is szalonképesek. Meglátjuk.


Előző cikkA bolgár elnök keményen beintett Zelenszkijéknek
Következő cikkIlyen sikerek jutnak manapság az ukrán hadseregnek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét