Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy szerinte akár már három év múlva is kitörhet a háború Oroszország és a NATO között – írta a Sky News, amit itthon az Index.hu szemlézett.

A tisztviselő a Nasz Dziennik című lapnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy egy német kutatóközpont nemrég azt közölte: becslésük szerint Oroszország „mindössze hat-tíz éven belül” megtámadhatja a Nyugatot. Majd hozzáfűzte, hogy szerinte ennél is hamarabb bekövetkezhet a konfliktus.


– Ha el akarjuk kerülni a háborút, akkor a NATO keleti szárnyán lévő országoknak egy rövidebb, hároméves időkeretet kell elfognia, hogy felkészüljenek a konfrontációra – fogalmazott. Az említett német kutatóközpont – a Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik (DGAP) – arra figyelmeztetett, hogy a fenyegetés miatt a német haderőnek is „kvantumugrásra” lenne szüksége, hogy megfelelően felkészüljön.

Eddig a hír. Mondanám, hogy értem vagy legalább érteni vélem az ilyen prognózisokat, de nem lenne igaz. Arról később írnék, hogy miért tartom az ilyen elemzéseket baromságnak, de először azt kérdezném meg, hogy honnan veszik a 3, a 6 vagy éppen a 10 évet? Mi alapján jutottak erre?

S persze azt a kérdést is fel lehetne tenni, hogy Oroszország miért akarna nekimenni a NATO-nak miközben mindene megvan, amilye pedig nincs, azt beszerzi Kínán, Indián vagy Iránon keresztül?


Van egy másik szempont is. Legyen akármi is az orosz-ukrán háború vége, az Oroszországi Föderációt egészen biztosan megviseli a konfliktus. Az ugyanis igaz, hogy Oroszország sok százezer olyan katonát nyer, akik harcedzettek és front-tapasztalatot szereztek, de azért veszteségek is érték a keleti nagyhatalmat.

Akárhogy is van, sok-sok évbe telik, mire a rengeteg elvesztett eszközt pótolni tudják majd. Azt ugyan nem hiszem, hogy az ukránok által közölt veszteséglista pontos lenne, de azt viszont biztosra veszem, hogy sok időbe telik, mire az oroszok feltöltik a készleteiket.


Azt pedig önmagában is kizárom, hogy az oroszok neki akarnának menni a teljes NATO-nak. Miért tennék? Mi értelme lenne? Már csak azért is jogos a kérdés, mert ha Moszkva bármelyik NATO-tagállamot megtámadná, azzal egy atomháborút kockáztatna. Az pedig senkinek, még az oroszoknak sem érdeke.

Az egész rémhírterjesztés, hisztériakeltés csak azért mehet folyamatosan, hogy a NATO-tagállamok még több fegyvert vásároljanak, mert ez a hadiipari lobbi érdeke. Tényleg erről szólna az egész?


Előző cikkLátott itt valaki ukrán korrupciót? Nem? Akkor nincs is!
Következő cikkEnnél abszurdabb nyilatkozatot még nem tettek az ukránok

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét