Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a fekete-tengeri Kígyó-sziget közelében lelőttek egy Szu–24M típusú orosz bombázót – írta az rbc.ua, amit itthon az Index.hu számolt be.

Az ukránok elismerték, hogy sok idő telt el azóta, hogy legutóbb hasonló sikert könyvelhettek el. Mint az ukrán légierő közleményében jelezte: a bombázó most is vadászgépes fedezetet kapott, és így próbált rakétát indítani Odessza térsége felé.


Az ukrán haditengerészet szóvivője, Dmitro Pletencsuk mindezt azzal egészítette ki, hogy szerintük a gép nemcsak rakétákat lőtt volna Odessza felé, hanem a tengerbe is aknákat akart szórni azért, hogy veszélyeztessék Ukrajna tengeri gabonakereskedelmét.

Ez a rövid írás annyira jellemző az ukrán dezinformatív propagandára, hogy gyakorlatilag iskolapélda. Hogy miért?

Először is az ukránok úgy ünneplik egy Szu-24M lelövését, mintha a háborút nyerték volna meg. Teszik ezt úgy, hogy korántsem biztos, a találat igaz. De ha mégis igaz, akkor az a szomorú információm van az ukránok számára, hogy a háború kezdetén 367 darab ilyen bombázója volt az oroszoknak.


S lehet, hogy ezek közül többet is elvesztettek az elmúlt közel két évben, de az orosz hadiipar gőzerővel gyártja a fegyvereket a háború kitörése óta.

Ami pedig az ukrán haditengerészet szóvivője, Dmitro Pletencsuk állítását illeti, jelesül, hogy szerintük a gép nemcsak rakétákat lőtt volna Odessza felé, hanem a tengerbe is aknákat akart szórni azért, hogy veszélyeztessék Ukrajna tengeri gabonakereskedelmét, ez a tipikus ukrán blabla.

Honnan tudja Pletencsuk, hogy az orosz bombázó tengeri aknákat akart telepíteni? Azt pedig pláne honnan tudja, hogy mindezt az ukrán tengeri gabonakereskedelem veszélyeztetése érdekében akarta tenni?


Ezek olyan túlzó ostobaságok, minthogy az oroszok egész Ukrajnát meg akarják semmisíteni, illetve hogy direkt civileket akarnak irtani. Ezzel a szöveggel nyilvánvalóan Putyint és az orosz vezetést akarják lejáratni, csak hát az egész borzasztóan átlátszó.

Sok mindent érdemes lenne megtanítani az ukrán vezetésnek, de a propaganda biztos a kötelező leckék között lenne. Fontos lenne, hogy tudják: lódítani annyit érdemes, amennyit az emberek képesek is elhinni. Ha túltolják, az egész a visszájára sül el. Most is ez történt…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét