Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Nem élnek vissza a partnerországok fegyvereivel az ukránok a jelentések szerint – ezzel a címmel közölt cikket az Index.hu. Ezt a varázslatos állítást azzal igyekeztek alátámasztani, hogy Olekszandr Klimenko, a Korrupcióellenes Szakosított Ügyészség (SAP) vezetője az Interfax szerint arról tájékoztatott:

Ukrajna korrupcióellenes szervei nem kaptak tájékoztatást nemzetközi partnerektől korrupcióról vagy a nemzetközi partnerek által Ukrajnának biztosított fegyverekkel való visszaélésről.


Emlékeztettek arra: Klimenko előzőleg az Integrity – az ukrán államiság jövője című korrupcióellenes fórum szünetében azt mondta újságíróknak, hogy a korrupcióellenes szervek folyamatosan kérik a nemzetközi partnereket, hogy adjanak tájékoztatást a feltételezett korrupciós esetekről vagy visszaélésekről, de ez idáig nem keresték meg őket ezzel kapcsolatban.

Elmondása szerint kidolgozták a csatatéren bekövetkezett veszteségek bejelentésének, és a partnerek tájékoztatásának mechanizmusait. – Minden fegyverszállító partnerország katonai attaséjával tárgyaltunk, senkinek nincsenek kétségei a fegyverek rendeltetésszerű használatáról – hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette, hogy rendszeresen ellenőrzik a fegyverraktárakban és a frontvonalon, hogyan működik a könyvelési rendszer.


Ez nagyon cuki! Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy ha az ukránok azt állítják: nem élnek vissza a partnerországok fegyvereivel, akkor ez tény. S még inkább tény, ha hozzátesszük: Ukrajna korrupcióellenes szervei nem kaptak tájékoztatást nemzetközi partnerektől korrupcióról vagy a nemzetközi partnerek által Ukrajnának biztosított fegyverekkel való visszaélésről.

Nem tudom érthető-e, de ez az ukránok tálalásában azt jelenti: ha a fegyvert szállító országok nem jelzik, hogy gond van a fegyverek felhasználásával, akkor nincs semmilyen probléma. 

Az én kérdésem csupán az: a fegyvereket felajánló és szállító országok honnan tudnák, hogy mi történik Ukrajnában az eszközökkel? Ukrajna egy háborút viselő ország, amely ráadásul nem is kicsi, az ukránok még ma is kb. 480 ezer négyzetkilométert tartanak ellenőrzés alatt.


Tételezzük fel, hogy a fegyverszállítmány – vonaton – megérkezik Ukrajnába, és országon belül leviszik a szerelvényt például Herszon, Nikopol, Zaporizzsja vagy Kramatorszk térségébe, akkor az otthonában csücsülő Joe, Günther, Sven vagy Francois honnan fogja tudni, hogy mi lesz egy-egy PSZH, légvédelmi rakéta vagy löveg sorsa?

Nyilván több ezer kilométer távolságból egy frontvonal közeli helyszínt képtelenség ellenőrzés alatt tartani. Ezek az eszközök simán elkerülhetnek onnan külföldre, akár Oroszországba…

Nem állítjuk, hogy ez így megy, de ha mégis megtörténik, akkor erről az adományozó országok aligha szereznek tudomást. A többi csak mese!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét