Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a Fox Newsnak adott interjúban azt állította, hogy az ukrán csapatok átjutottak az orosz védelem első és második vonalán, és most a harmadik vonallal állnak szemben. – A területünk 50 százalékát már visszafoglaltuk. Legyőzzük Oroszországot a saját földünkön, van egy határozott tervünk erre vonatkozóan 2024-re – jelentette ki a miniszter.


A hír rövid, a megdöbbenésem hatalmas. Egy ilyen nyilatkozat után csak annyit kérdeznék: ez a miniszter ekkora ostobaság után a bársonyszékében maradhat? Milyen védelmi vonalakon jutottak át az ukránok és hol? Milyen harmadik vonallal állnak szemben?

A helyzet ugyanis úgy áll, amennyire legalábbis én tudom, hogy a júniusban délen megindított ukrán ellentámadás elakadt. Sőt, a megjelenő hírek szerint még inkább az oroszok támadnak vissza. De ha Umerov nem az Orehov térségében elért sikerekről beszél, akkor miről?


Amennyire hinni lehet a híreknek, Marinkát éppen elfoglalják az oroszok, Avgyijivkánál olyan harapófogóba kerültek az ukránok, amelyből egyre kisebb lesz az esély a menekülésre. Bahmutnál és Kupjanszknál is inkább az oroszok kezében van az irányítás. De akkor miről beszél Umerov? Milyen 50 százalékról süketel ez a „derék” miniszter?

Az pedig már a tragikomikum kategóriája, amikor Umerov arról értekezik, hogy „legyőzik Oroszországot a saját földjükön, van egy határozott tervük erre vonatkozóan 2024-re”. Erről először édesanyám gyakran emlegetett mondása jut eszembe, amely úgy szól: szegény ember, aki ígérni sem tud. Hát igen, az ukránok most úgy tűnik, azt a stratégiát követik, hogy ha most veszni látszik a helyzet, akkor a csodát mindig a jövőre ígérik. Csak az a kérdés, meddig veszik be a cumit nyugaton?


De vajon mire alapozza Umerov a jövőbeni ukrán sikereket?

1. Ukrajnában a hadra fogható emberek száma egyre fogy, már időseket és nőket öltöztetnek egyenruhába, hogy valahogy életben tartsák a hadsereget. Közben az erőszakos mozgósításról szóló videók elárasztják a világhálót, mert nagyon sokan nem akarnak a nagyhatalmi érdekek miatt meghalni az oroszok ellen.

2. Az USA egyre jobban kihátrál a Zelenszkij-kurzus mögül, és Európában is mind kevesebben akarják pénzelni a színészelnökéket. Mind kevesebb a fegyveradomány, és fogytán a lőszer is, miközben az oroszok brutálisan felpörgették a különböző eszközök és a muníció gyártását. De akkor hogyan lesznek ebből ukrán sikerek 2024-ben? Röviden válaszolok erre: Sehogy! Umerov! Leülhetsz egyes!


Előző cikkA fegyverlobbi hergelné a nyugati államokat Moszkva ellen?
Következő cikkZelenszkij lemondta a könyörgését az amerikai szenátoroknak

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét