Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lemondta az amerikai szenátorokkal tervezett videókonferenciát, amit az Ukrajnának nyújtandó további segélyekre szánt pénzeszközök elosztásáról szóló zártkörű tájékoztató során tartottak volna meg – közölte Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője, amiről itthon az Oroszhírek.hu is beszámolt. Hozzátette: „Zelenszkij nem tudott részt venni a tájékoztatón, valami történt az utolsó pillanatban”.


Az Oroszhírek.hu emlékeztetett arra, hogy hétfőn Schumer jelentette: az amerikai kormány felkérte Zelenszkijt, hogy egy zártkörű tájékoztatón szóljon a szenátorokhoz, hozzátéve, hogy minden szenátorra számít, aki ellátogat az eseményre. Mindez azért lett volna fontos, mert a következő napokban az Egyesült Államoknak szavaznia kell a további pénzeszközök kiutalásáról, többek között a Kijevnek nyújtandó katonai támogatásról.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője december 4-én közölte, hogy az amerikai kormányzat az Ukrajnának nyújtandó támogatásra szánt, a kongresszus által jóváhagyott pénzeszközök 97 százalékát felhasználta. Ugyanezen a napon Shalanda Young, a Biden-kormányzat költségvetési hivatalának igazgatója levélben figyelmeztette a kongresszus vezetését, hogy az USA az év végére kifogy az Ukrajna megsegítésére szánt forrásokból, ha a törvényhozók elutasítják a kormányzat finanszírozási tervezetét.


Mint emlékezetes, az amerikai kormányzat októberben kérte arra a kongresszust, hogy az Egyesült Államokban október 1-jén kezdődött 2024-es költségvetési évre különítsen el többletforrásokat Izrael és Ukrajna támogatására, valamint Kína és Oroszország megfékezésére az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Összességében az Egyesült Államok mintegy 106 milliárd dollárt tervez költeni ezekre a célokra. A képviselőház és a szenátus több republikánus képviselője is felszólalt a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatás folytatása ellen. A Politico című lap hétfőn azt írta, hogy a Kijevnek nyújtandó támogatásról szóló, december 6-án esedékes szenátusi szavazás valószínűleg elbukik a republikánusok álláspontja miatt.

Na, itt tartunk most. Hogy mit döntenek az USA-ban a legfontosabb, Ukrajna további támogatásáról szóló kérdésben, hamarosan kiderül. De ebben a pillanatban a második legfontosabb kérdés az, hogy miért hagyta ki a ziccert Zelenszkij?


Miért nem könyörgött további segítségért a könnyeivel küszködve, szemeit papírzsebkendővel törölgetve a színészelnök? Mi fontosabb akadt neki, mint beszélni az amerikai szenátorokhoz, hátha megesik a döntéshozók szíve Ukrajnán?

Ezekre a kérdésekre jó lenne tudni a választ, de e témában aligha leszünk egyhamar okosabbak. Egy biztos, Zelenszkijék szempontjából én nem tudok elképzelni fontosabbat, mint ezt a videókonferenciát. Persze más lenne a helyzet, ha nem a színészelnök mondta volna le a szereplést, hanem fordítva történt volna. Ebben az esetben mindent értenék, de ez baromi rossz hír lenne Zelenszkij elnöknek!

Azért az emberben óhatatlanul felrémlik egy kérdés: ha az ukrán hadsereg egy lépést sem tesz az amerikai tanácsadók nélkül, és Valerij Zaluzsnij a kijevi híresztelések szerint Zelenszkij háta mögött szervezkedik, akkor nem lehet, hogy az ukrán elnök fülébe jutott valami, ami miatt hirtelen dühösebb lett annál, mint amennyire a pénz kellene neki? De ez csak egy kósza gondolat.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét