Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Magyarországra tekintenek a románok a rájuk nézve második legveszélyesebb államként – derül ki egy friss felmérésből, amit a Krónika Online közölt, és amelyet itthon az Index.hu szemlézett. A közvélemény-kutatás részletei szerint a válaszadók 56,4 százaléka véli úgy, hogy Oroszország veszélyt jelent Romániára nézve.


A második helyen Magyarország áll – igaz, jócskán lemaradva, 8,6 százalékkal. Meglepő módon a harmadik helyen az Egyesült Államok végzett, dacára annak, hogy az országot Románia stratégiai partnereként és igazodási pontjaként tartják számon. Ennek ellenére a válaszadók 8,2 százaléka gondolja úgy, hogy az USA veszélyes Romániára – ezzel pedig megelőzi a 6,6 százalékkal a negyedik helyen álló Kínát, továbbá a 4 százalékos Ukrajnát.

A felmérés legmeglepőbb eredménye mégis az, hogy a válaszadók 50,5 százaléka lenne hajlandó megvédeni Romániát az országot ért fegyveres támadás esetén: az igen szavazatok mellett 11,8 százalékról kiderült, hogy inkább elbújna, 19,4 százalék emigrálna, 5,6 százalék alkalmatlanságot bizonyító orvosi igazolást szerezne, 4,7 százalék pedig más módon bújna ki a katonai szolgálat alól.


Jöjjön hát röviden a véleményem. Oké, hogy ezer románból „csak” 86 gondolja úgy, hogy Magyarország veszélyt jelent rájuk, de vajon ez a 8,6 százalék mire alapozza véleményét? Magyarországnak esze ágában sincs bárki ellen támadást indítani, és úgy hiszem, nemcsak az ehhez szükséges szándék, hanem az erő sincs meg.

Ráadásul mind hazánk, mind Románia NATO-tag, és aligha hiszem, hogy két NATO-tag bárhol a világban egymásnak esne, amíg a szövetség él. A támadást indító fél sokkal többet veszítene, mint amennyit egyáltalán nyerhet. Vagyis maradjunk abban: annak, hogy Magyarország megtámadja Romániát 0 százalék esélye van.


A hazánkkal kapcsolatos félelmek is érdekesek, de az még inkább, hogy a válaszadók 8,2 százaléka úgy gondolja, az USA veszélyes Romániára. Na, egy Románia elleni amerikai támadásnak legalább akkora esélye van jelenleg, minthogy hazánk rátör a szomszédjára.

Konkrétan ez is 0 százalék eséllyel kecsegtet. Ez már csak azért is így van, mert Románia vért izzadva kínosan ügyel arra, hogy minden amerikai kérésnek mindig eleget tegyen. Vagyis a románok nyelve mindig ott van, jó mélyen…

Ami pedig a románok tettre készségét, bátor(talan)ságát illeti, hát ez legyen az ő bajuk. Magyarázzák csak ők a bizonyítványt, mi pedig igyunk addig egy kávét!


Előző cikkZelenszkij olyat mondott, amitől kinyílik a bicska a zsebben
Következő cikkNem vicc: von der Leyenék megpróbálták befenyíteni Kínát

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét