Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ursula von der Leyen és Charles Michel, az Európai Tanács vezetője csütörtökön Kínában járt, ahol úgy gondolták, jól ráijesztenek Hszi Csin-pingre, és miniszterelnökére, Li Csiangra.

A sajtótájékoztatójukon – amelyről többek között az OroszHírek is beszámolt – elhangzott, hogy az Európai Bizottság elnöke rápirított a kínai vezetőre, és sürgette, hogy „akadályozzon meg minden olyan oroszországi kísérletet, amely a szankciók hatásának aláásására irányul”.


Michel pedig, aki a jelek szerint túl sok maffiafilmet nézett, átcsusztatott neki egy listát, rajta 13 olyan vállalatnak a nevével, amelyeket a blokk azzal vádol, hogy „kettős felhasználású termékeket” értékesítenek Oroszországnak.

„Azonosítottunk egy listát azokról a vállalatokról, amelyek a gyanú szerint szerepet játszanak a szankcióink kijátszásában” – mondta a tanács elnöke a csúcstalálkozó után, hozzátéve: őszintén reméli, hogy a kínai vezetés meghallgatja őket. Ellenkező esetben az EU „megnevezheti és megszégyenítheti” a szóban forgó cégeket.

A kínai hírügynökségek jelentéseiben nem találtuk nyomát annak, hogy Hszi Csin-pinget kórházba szállították volna, ezek szerint az elnöknek vagy nincs humorérzéke, vagy mérhetetlen önuralommal rendelkezik. Mindenesetre az biztos, hogy nem röhögte halálra magát.


De a történetnek ezzel még nincs vége. Hogy nyomatékot adjon a szavainak, Charles Michel leszögezte: ha a listát nyilvánosságra hozzák, „a tagállamoknak kell majd dönteniük arról, hogy milyen további lépéseket tegyenek”.

Egyébként is röhejes von der Leyen és Michel próbálkozása. Ez a kijelentés viszont még szánalmassá is teszi.

Mert mit fognak csinálni a tagállamok? Egy részük talán előrántja a véres kardot, megcsörteti, aztán titokban vagy közvetítők útján kereskedik tovább a szankcionált Kínaiakkal. Emlékezzünk csak az észt miniszterelnök esetére. Nála kevés nagyobb ruszofób van Európában. Az elsők között szavazott meg minden szankciót. Sőt, továbbiakat követelt. Aztán kiderült, hogy a férje vállalkozásának az egyik fő profilja a szankciók megkerülése…

Egyébiránt pedig, ha ezt tényleg meglépi Brüsszel, annak Magyarország lehet az egyik legnagyobb haszonélvezője.


Ha ugyanis nincs központi tiltás, hanem a tagállamokra bízzák, milyen intézkedéseket vezetnek be, mi magyarok minden olyan üzletet elhappolhatunk, amiből mások a megfelelési kényszer miatt kiszállnak. Elvégre az uniós piacra az áruk szabad áramlása miatt elég egyetlen kapun belépni. Miért ne lehetnénk azok mi?

Amúgy a kínaiakat nem hatotta meg különösebben a két európai nagyágyú performansza. Azt azonban megjegyezték, hogy ha az EU-nak valójában a gazdasági lemaradásukkal van problémájuk, azt legyenek szívesek nem rájuk terhelni. Európa ugyanis nem Kína miatt jutott válságba, hanem azért, mert egekbe szökött energiaköltségekkel szembesült, miután úgy döntött, hogy embargót rendel el az orosz kőolaj és földgáz behozatalára.

Itt jegyezzük meg, jellemző az uniós politikusok „sötét állományára”, hogy miután lábon lőtték magukat, és a sebet hagyták elüszkösödni, most éppen azon agyalnak, miként amputálhatnák – a másikat.


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét