Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök új törvénycsomagot hagyott jóvá, amelynek célja az országot sújtó elképesztő mértékű korrupció felszámolása, annak reményében, hogy Kijev közelebb kerülhet az uniós tagsághoz – erről az Oroszhírek.hu számolt be.


A színészelnök pénteken három törvényt írt alá, amelyeket a parlament már korábban jóváhagyott. Az első a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal maximális létszámát 700-ról 1000 főre emeli, és az előterjesztők azzal érvelnek, hogy az intézkedés lehetővé teszi a szerv számára a korrupció elleni hatékonyabb fellépést.

A második javaslat átszervezi a Korrupcióellenes Ügyészséget, hogy nagyobb autonómiát biztosítson számára, és megváltoztatja a vezető ügyészek kiválasztásának folyamatát. A harmadik törvény lehetővé teszi a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség számára, hogy ellenőrizze a tisztviselők és családtagjaik által a tisztségükre való kinevezésük előtt vásárolt ingatlanokat.

A törvényeket azt követően fogadták el, hogy az EU Bizottsága a múlt hónapban hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Kijevvel, de egy sor korrupcióellenes reform végrehajtását követelte Ukrajnától. Az Oroszhírek.hu felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexén a 180-ból a 116. helyen áll, és az elmúlt hónapokban a védelmi iparban több nagy visszhangot kiváltó vesztegetési botrány is megrázta az országot.


Ha az értetlent akarnám játszani, akkor feltenném a kérdést: mi ellen is küzdenek pontosan Zelenszkijék? A színészelnök ugyanis már tavaly novemberben nagy dirrel-durral bejelentette, hogy „Ukrajnában nem lesz korrupció, mint ahogy már most sincs”.

– Senki sem fogja tudni megbocsátani a korrupciót a jövőbeni Ukrajnában – tette akkor hozzá. A kérdés csak az, hogy ha több mint egy évvel ezelőtt nem volt korrupció Ukrajnában, akkor mi ellen kell még most is küzdeni? Újra lett, vagy netalán egy éve Zelenszkij hazudott egy orbitálisat? Én az utóbbira szavazok. (Tényleg, hogy is volt az az ügy az egyiptomi házzal, elnök úr?)

Van ugyanis egy rossz hírem a színészelnöknek és körinek, illetve azoknak, akik hisznek benne. Az a véleményem, hogy a Zelenszkij-kurzus maga a korrupció, ha azt valóban felszámolnák – ebben nem hiszek –, akkor a rendszer szűnne meg. S az nem is lenne baj.

A megoldás valójában az lenne, hogy Zelenszkijnek és csapatának távoznia kellene a hatalomból, sőt, talán a Föld nevű bolygóról is, mondjuk a Marsra. (Neki már azt sem hiszem el, ha kérdez.) A színészelnök utódjának pedig azonnal tárgyalóasztalhoz kellene ülnie az oroszokkal, hogy minél hamarabb szilárd béke lehessen a térségben.

Na, ekkor, de csak ekkor valóban el lehetne kezdeni harcolni a korrupció ellen. Előre szólok, pokolian nehéz lesz, mert az ukrán állam hosszú évek óta a korrupcióra épül, mondhatnám, ez tartja életben. De sosem késő jó útra térni!


Előző cikkHívjatok mentőt, Olaf Scholznak agyi katasztrófája van!
Következő cikkA demencia tüneteit mutató Biden mélyrepülésben van

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét