Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Donald Trump volt amerikai elnök megelőzte a demokrata rivális Joe Biden-t – derül ki egy országos közvélemény-kutatás eredményéből. A Wall Street Journal (WSJ) által közzétett felmérés szerint – amit itthon többek között a hvg ismertetett – Biden közel hároméves elnöksége alatt a legalacsonyabb népszerűségi mutatóval rendelkezik, és ez egybecseng a hasonló felmérésekkel, amelyek szerint a jogilag megtámadott Trump egyre nagyobb teret nyer a Fehér Házba való visszatérésre irányuló törekvésében.


A Biden-párti lap szerint Trump négy százalékponttal – 47 százalékponttal 43 százalék ellen – vezet Biden előtt, és ez az első alkalom, hogy a volt elnök előnyre tett szert utódjával szemben. Az pedig végképp nem jó hír a demokratáknak, hogy a felmérés megállapította: egy harmadik párti jelölt – például Robert F. Kennedy Jr. – szerepeltetése még jobban Trump javára billenti a versenyt, 37 százalékkal a 31 százalékhoz képest.

Biden népszerűségi mutatója több kulcsfontosságú kategóriában is zuhant – derül ki a WSJ adataiból. A megkérdezett szavazók mindössze 23 százaléka mondta azt, hogy Biden politikája személyesen segített neki – míg százalékuk szerint „ártott” neki az elnöki programja.

Ehhez képest a megkérdezettek nagyjából fele mondta azt, hogy Trump politikája személyesen segített neki az Ovális Irodában töltött négy éve alatt. Eközben Biden általános munkateljesítménye a lap szerint rekordalacsony, 37 százalék – míg rekordmagas számban, a válaszadók 61 százalék látja a sokszor szellemileg zavarodott amerikai elnököt összességében kedvezőtlen fényben.


Érdekes, hogy Michael Bocian közvélemény-kutató szerint Biden elmarad a hagyományosan a demokratákat támogató csoportok, köztük a fiatal, fekete és latin szavazók körében is. – Ők most gazdaságilag stresszesnek és kihívásokkal telinek érzik magukat – mondta Bocian a lapnak, és szavai szerint ezek a csoportok nem mutatnak olyan lelkesedést, mint 2020-ban és 2022-ben.

S hogy mi erről a véleményünk? Őszintén szólva én már a 2017-es elnökválasztás előtt sem gondoltam jó jelöltnek Joe Bident, de mivel – részben az amerikai választási rendszer miatt – képes volt legyőzni Donald Trumpot, utólag el kellett ismernem, még sem volt rossz választás. Az azóta eltelt esztendőkben azonban még inkább úgy gondoltam, hogy Biden apóval még egyszer nem lehet nekifutni egy elnökválasztási kampánynak.


Részben a körülötte és a fia körül felmerült gyanús ügyek miatt, részben, mert egyre inkább demens tüneteket produkál. Mindannyian tudjuk, hogy az esetlen Biden apó mit művelt ebben a ciklusban: fordítva indult el a vörös szőnyegen, nem bírta felvenni a zakóját, országokat kevert össze, szellemekkel jattolt a színpadon, halottakat keresett a nézőtéren, és a sort lehetne folytatni. Igen ám, de még ezekkel a súlyos terhekkel együtt is úgy tűnik, a már 81 éves Biden apó a demokraták egyetlen esélye.

Ez rossz hír a demokratáknak, a globális háttérhatalomnak, és pokolian tragikus információ Zelenszkij ukrán elnöknek. Ha ugyanis Trump nyer, akkor a színészelnök jobb, ha szalad. Már ha kibírja addig…


Előző cikkEl nem hiszed, még mindig mi ellen harcolnak Zelenszkijék!
Következő cikkOroszok elleni háborúra készül a Bundeswehr főparancsnoka

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét