Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Kevés dolog van, ami olyan borzasztó, mint egy háború. Talán egy-egy csúnya járvány vagy egy durva természeti csapás pusztításai mérhetőek egy háború borzalmaihoz. Mégis sokszor jelét kapjuk annak, hogy a háború poklában is jelen van az emberség, a szolidaritás és a bajtársiasság. Vagyis a legnagyobb rosszban is rendre van valami jó.


Egy ilyen rendkívül megdöbbentő történetet osztottak meg az egyik, orosz-ukrán háborúval foglalkozó Facebook-csoportban. Ez a történet egy „Babka” hívójelű orosz katonáról szól, akit a közelmúltban evakuáltak a harctérről. A férfi tíz napig feküdt sebesülten a szürke zónában, halott ukrán katonák között, élelem és víz nélkül. Az orosz egyenruhás – mint írták – két ukrán erődítmény megrohamozása után kapott repeszsérüléseket a hátán, a derekán és a fenekén.

Miután sebesülést szenvedett, a senki földjén ragadt étlen és szomjan. Az volt a szerencséje, hogy a 4., 5. napon havazott, és a férfi megette az égi áldást, hogy ne haljon szomjan. A hidegtől „Babka” lába azonban teljesen átfagyott, de ekkor csoda történt vele. Összetalálkozott egy sebesült, de még szintén élő ukrán katonával, és orvosi segítséget nyújtottak egymásnak. Néhány nappal később az ukrán azonban meghalt, míg az orosz baka életben maradt.


Bár „Babkáról” lemondtak, és a katona valóban élet és halál között lebegett, nem adta fel. Végül képes volt a kezeit használva elmászni az orosz fegyveres erők legközelebbi állásáig, és ők ki tudták menteni, „Babka” pedig ezzel a kitartás és az akaraterő példájává vált. A sebesült katonát jelenleg is ápolják, kérdéses, hogy megmaradnak-e a lábai. Az orvosok mindenesetre bizakodók.

A történet sok szempontból szolgál tanulságokkal. Először is „Babka” példája is bizonyítja, hogy aki igazán élni akar, és nem adja fel, az csodával határos módon a legreménytelenebb helyzetből is megmenekülhet. A sebesült orosz katona több ok miatt is meghalhatott volna, de mégis megmaradt, rendre akkor kapott ehhez segítséget, amikor talán már szinte feladta a küzdelmet.


Másrészt „Babka” példája megmutatja azt is, hogy noha az orosz és ukrán katonák sokszor követnek el egymással szemben otromba durvaságokat, akár háborús bűnöket, de olykor mégis kiderül, hogy mindkét sereg katonái mégis csak emberek.

A sebesült orosz katonának jobbulást és teljes felépülést, míg a rajta segítő ukrán bakának békét és nyugalmat kívánunk az örök hazában!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét