Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Minden rosszban van valami jó – tartja a mondás, és ez most különösen igaz Oroszországra, amelyről meglepő cikket közölt a napokban a Reuters. Hacsak nem arról van szó, hogy a hírügynökség a Russia Today és a Sputnik News babérjaira kíván törni, akkor a következőket el kell fogadnunk „független-objektív” tényekként:


Oroszország bruttó hazai összterméke (GDP) a 2022-es 2,1%-os csökkenés után most körülbelül 3,5%-kal fog bővülni. Ezzel pedig meghaladja a háború és a szankciók előtti szintet.

A Kremlnek és a központi banknak sikerült letörnie az inflációt is, amely az év végére 4-4,5%-ra mérséklődik a januári 11,9%-ról. A pesszimista becslés az egész évre vonatkozóan 7,5%, de ez is jóval kevesebb mint a fele a tavaly április 17,8%-os csúcsnak, és közel fele az éves átlagnak.


A munkanélküliség rekordalacsony: 2,9%, ami komoly problémákat okoz, ugyanis az országban súlyos munkaerőhiány van, ami fékezi a termelékenységet.

A költségvetés hiány novemberben tovább csökkent, és az év első 11 hónapjában 878 milliárd rubelre (9,51 milliárd dollár), azaz a GDP 0,5%-ára zsugorodott. Októberben egyébként még 1,24 billió rubel volt.

Novemberben az energiabevételek 961,7 milliárd rubellel (10,41 milliárd dollár) járultak hozzá az orosz költségvetéshez, míg januárban csak 425,5 milliárddal.


Ehhez csak érdekességként vegyük hozzá, hogy Szaúd-Arábia a következő években 1 trillió rubelt (!) készül befektetni Oroszországban, ami fajlagosan szinte hajszálra azonos azzal az összeggel, amit a háború előtt az Európai Unió gazdaságába pumpáltak.

A Reuters azt írja: ezek az eredmények egyaránt meglepték Moszkvát és a Nyugatot. Az utóbbit azért, mert a Nyugat komolyan azt hitte, ha felemelik a véres kardot, az egész világ csatlakozni fog a szankciókhoz. De nem ez történt. Az euroatlanti blokkon kívül lényegében csak annak néhány szatellitje vezetett be büntetőintézkedéseket Oroszország ellen.

A világ döntő része azonban nem. Sőt, lecsaptak a lehetőségre, és sorra kötik az üzleteket az oroszokkal.


A másik felismerés az, hogy a Nyugat éveken át hazudott magának. Az volt a mondás, hogy Oroszország béna kacsa, a gazdasága kizárólag a szénhidrogénekből származó bevételekre támaszkodik, de amúgy az ipara minden tekintetben elmaradott. Bezzeg például az EU-é!

Az eurozóna költségvetési deficitje körülbelül 3,5%-os lesz idén. Tehát hétszer nagyobb, mint az oroszoké. A munkanélküliséget illetően több mint kétszeres a szorzó: az EU átlaga 6 százalék. S bár az inflációs mutató jobb (kb. 3%), de az uniós GDP-növekedés várhatóan a hatoda lesz az oroszokénak: 0,6%.

Vlagyimir Putyin szerint “a világ a radikális változások és komoly próbatételek korszakába lépett, nemcsak egyes vállalatok és ágazatok, hanem a világ valamennyi országa és régiója szempontjából is.”


– Csak egy erős, stabil és – hangsúlyozom – szuverén ország lehet képes sikeresen átvészelni ezt a szakaszt, és az új globális gazdaság egyik növekedési központjává válni” – mondta hazájára utalva. Hozzátette: a Nyugat „olyan sokáig pihent a babérjain, hogy hozzászokott a monopóliumokhoz és a kizárólagossághoz, a valódi alternatívák hiányához, a semmi meg nem változtatásához, és emiatt kezd archaikussá válni”.

Vagyis az oroszokat a szankciók felrázták, és az alkalmazkodóképességük, a kreativitásuk és a szuverenitásuk lehetővé tette, hogy profitáljanak ebből a helyzetből is. Miközben a Nyugat a saját önhittségének áldozatává vált, mert annyira hitt a felsőbbrendűségében, hogy tudomást sem vett a valóságról.

És még ma sem nagyon akar.


Előző cikkMár csak szimbolikus sikerekért adják vérüket az ukránok
Következő cikkÍgy hizlalják dagadtra magukat Európa emlőin a globalisták

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét