Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Az éjszakai műszak összefoglalója: vétó az Ukrajnának szánt plusz pénz ellen, vétó a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatára. Jövőre visszatérünk a kérdésre az Európai Tanácsban, megfelelő előkészítés után – így értékelte Orbán Viktor az uniós csúcs hajnalba nyúló ülését a közösségi médiában, amiről a Magyar Nemzet számolt be.


A lap idézte Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét is, aki egy újságíró kérdésére reagált. A firkász arról faggatta a politikust, hogy miként tervez felülkerekedni Orbán vétóján. – Úgy érzem, hogy ezen a találkozón hatalmas lépést tettünk a helyes irányba, és ismét mindenkit megleptünk, mert képesek voltunk – rekordidő alatt – erőteljes döntést hozni a bővítésről, különösen Ukrajnában

Charles Michel hozzátette, hogy az Ukrajna támogatásáról szóló tárgyalási csomag kérdésében is nagy lépés, hogy 26 tagállam hozzájárulását meg tudták szerezni. Az elnök azonban nem beszélt arról a régóta tárgyalt témáról, hogy sok tagállam elbújik a magyar vétók mögé, annak előnyeit kiélvezve.


Egy arra irányuló kérdésre, hogy erősebb lenne-e az Európai Unió 26 tagállammal – Magyarország nélkül – elmondta, hogy szerinte erősebbek 27-en, és az ilyen tárgyalások mindig komplexek. – Van még időnk, Ukrajnának van még pénze a következő hetekre – értékelt Mark Rutte holland kormányfő is.

Hát, lehet, hogy Mark Ruttééknak – jelentsen ez bármit is – még sok idejük van, Ukrajnának azonban egyre kevesebb. A magyar vétóval ugyanis eldőlt, hogy az Ukrajnának szánt európai uniós plusz pénzek egyelőre nem segítik Kijevet – ez egy hatalmas jobbegyenes a Zelenszkij-kurzusnak.

A balegyenest pedig a színészelnök már korábban megkapta, akkor a tengerentúlról érkezett a csapás. Emlékezzünk rá, szűk tíz napja, a Republikánus Párt ellenállásán elbukott a washingtoni kongresszus felsőházában a Fehér Ház által javasolt, 106 milliárd dollár értékű biztonsági alap jóváhagyása, amelynek több mint felét Ukrajna támogatására szánták.


A politikában bizonyos döntések háttere csak nagy sokára vagy soha nem derül ki, így nem tudunk mást tenni, minthogy a puszta tényekre támaszkodunk.

Lényegében teljesen mindegy, hogy Ukrajna miért nem kapja meg az eddig megszokott jelentős támogatást az USA-tól és az Európai Uniótól – lényegtelen, hogy az érintettek összebeszéltek, egymásra hivatkozva fújnak visszavonulót, vagy egymástól függetlenül mutatnak fityiszt Kijevnek –, a fontos az, hogy Zelenszkijék, legalábbis egyelőre, pénz nélkül maradnak. S ha ez az állapot hosszú ideig fennáll, akkor a Zelenszkij-kurzust alighanem a csoda vagy még az sem mentheti meg az összeomlástól.

Mi csak egyet tudunk mondani: Előre szóltunk!


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét