Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

Ukrajnában fejeknek kellene hullnia azért a botrányért, amit az Ekonomicseszkaja Pravda tárt fel, de a politikai vezetés úgy tesz, mintha tudomást sem szerzett volna a háborúban csonkolt veteránok kálváriájáról. A történet a következő:

Mind a sebesült katonák, mind a civilek rendelhetnek Ukrajnában ortézist (tulajdonképpen egy műizület) és protézist, amelyet az állam akár teljes egészében kifizet. Ez figyelemre méltó vállalás, ugyanis a különféle eszközök több százezer vagy millió hrivnyába kerülhetnek. Egyébként a háború borzalmairól is árulkodik, hogy erre a célra 2023-ban 2,8 milliárd hrivnyát különítettek el, kétszer annyit, mint 2022-ben.


Az ukrán gazdasági szakportál oknyomozó riportjában hangsúlyozza: az eljárás még mindig jelentős hibákkal és korrupciós kockázatokkal jár. Ezek nagy részéről a kormány is tud, mivel ők tárták fel, vagy tudomása van róla, de semmit nem tett az esetek kivizsgálásáért.

A lap szerint a problémák azzal kezdődnek, hogy amikor egy sebesült katona bemegy a kórházba, ott egy szűrt listát kap néhány névvel a többszáz szóba jöhető szolgáltató közül. Hogy kiket ajánl az orvos vagy az intézmény az adott esetben a vállalkozásokkal kötött megegyezés eredménye is lehet.


Ezek a cégek azán gyakorta csapják be az embereket azzal, hogy felárat kérnek a jobb minőségű eszközökért. Ezt a „bónuszt” a katona és családja fizeti meg, miközben a vállalkozó az államtól megkapja a protézis vagy ortézis teljes árát.

No, itt van a következő pont, ahol csalni lehet: az árképzés. Valamiért a jogalkotók e tekintetben nem az árrést, hanem a vállalkozások profitját maximalizálták 5-9%-ban. Ez a gyakorlatban azt eredményezi, hogy az eszköz bekerülési költségére annyit számolnak rá a vállalkozások, amennyit nem szégyellenek.  

Ismert olyan eset, amikor a cég a költségeihez sorolta a marketing- és képviseleti szolgáltatások díját 14 szerződés keretében 10,3 millió hrivnya értékben. Természetesen ezeket az állami költségvetésből fizették ki. A rendszer azt is lehetővé teszi a protézisgyártók számára, hogy több közvetítőn keresztül vásárolják meg az alkatrészeket. A céglánc minden tagja pedig ráteheti a saját hasznát. Így a termék végső listaára az eredeti gyártói ár 2,5-szeresére is nőhet.


Mindezek mellett általános gyakorlat, hogy a vállalatok az eredetileg megbeszélthez képest gyengébb minőségű, például elektromos helyett mechanikus ízülettel ellátott protézist adnak a sérült katonának, aki erről épp úgy nem tud, mint az állam, amely a magasabb minőségű termék után fizet.

A legdurvább pedig az. hogy volt olyan cég, amelynek sikerült 8 millió hrivnyáért elhunytaknak “biztosítania” protéziseket.

Mint az Ekonimicseszkaja Pravda megjegyzi: a slusszpoén az, hogy annak ellenére, hogy a fogyatékkal élőket kiszolgáló protézisipari vállalkozások nagy számban követnek el jogsértéseket, a bírósági nyilvántartásban szinte egyáltalán nem szerepelnek ilyen esetek.


A fentiek alapján világos, hogy óriási pénzek folynak ki az ukrán költségvetésből, de az államot ez a legkevésbé sem érdekli. Ahogy az sem foglalkoztatja, hogy azok az emberek, akik a hazájuk szolgálata közben váltak nyomorékká, sok esetben fizetni kénytelenek egy ingyenes szolgáltatás igénybevételéért, és még így is rendszeresen átverik őket, használhatatlan vagy rossz minőségű protéziseket kapnak.

Ukrajna tehát ismét jelesre vizsgázott kizsákmányolásból és korrupcióból. És talán érdemes megjegyezni, az egyelőre meg nem szavazott 50 milliárd eurós támogatásból finanszíroznák a továbbiakban ezt a programot is. Szerintünk mielőbb át kéne nekik utalni a pénzt, nehogy felkopjon az álla a protéziscsalóknak…


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét