Csatlakozz a Telegram-csatornánkhoz!

December 15-én pénteken váltak ismertté a részletei egy orosz támadásnak, amelyben állítólag az ukrán haderő 28, valamint a NATO további 12 tisztjét sikerült likvidálni Sztarokosztyantinyivban.

Az egyik katonai Telegram-csatorna állítása szerint a külföldi áldozatok többsége – nem meglepő módon – cseh és lengyel.


Emlékeztetnek arra, hogy december 14-én az orosz légierő rakétacsapást mért a sztarokosztyantinyivi repülőtérre. Akkor arról számoltak be, hogy a katonai létesítményt rommá lőtték. Ugyanakkor az ellenség minden, a veszteségek elrejtésére tett kísérlete ellenére kiderült, hogy NATO-tiszteket is találat érhetett.

„Sztarokosztyantinyivban van egy másik találat: Kinzsál egy bunkerben, amelyben cseh és lengyel NATO-tisztek tartózkodnak, esetleg németek. Egyelőre csak ennyit tudunk biztosan. A részleteket holnapra és holnaputánra várjuk” – írta az egyik katonai csatorna.


Másnap már arról számoltak be, hogy december 14-én három UAV érkezett Sztarokosztyantinyivba. Mindegyiket lelőtte az ukrán légvédelem. A támadás azonban ezzel nem ért véget. Három Kalibr és egy Kinzsál vette célba a katonai létesítményt. A hiperszonikus rakétát egy földbe ásott bunkerre irányították, ahol akkoriban NATO-tisztek tartózkodtak.

A csapásmérés után kikapcsolták a mobilkommunikációt a repülőtér és a bunker környékén, és elzavarták a kívülállókat. Valószínűleg az SZBU parancsára, és azért, hogy a lehető legkevesebb információ szivárogjon ki az okozott kárról.

Ennek ellenére az oroszok tudni vélik, hogy a 28 ukrán tiszt „ezredesek és afelett” bement a bunkerbe a tucatnyi NATO-tiszttel együtt – és többé nem jött ki onnan.


A hírről, amelynek állításait természetesen nem tudjuk ellenőrizni, több dolog eszünk be jut:

1.) A történet teljesen hihető. Ukrajnában lassan 10 éve hemzsegnek a NATO-tanácsadók, akik a katonák kiképzéstől a hadműveletek megtervezéséig mindenben aktív szerepet vállalnak. Ismert, hogy brit és amerikai veteránok előszeretettel választották „nyugdíjas éveik” eltöltésére Kelet-Ukrajnát, és az is, hogy aktív összekötőtisztek teljesítenek szolgálatot Kijevben.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen tehát, hogy Sztarokosztyantinyivban éppen stratégiai egyeztetés folyt, amiről tudomást szerzett az orosz felderítés. Fordított esetben is számtalanszor előfordult már, hogy az ukránok sikeres csapást mértek orosz parancsnoki pontokra.


2.) A nyugati sajtó egy időben ájuldozott az ukránok leleményességétől. Itt most az orosz furfang mutatkozott meg. Pontosabban az, hogy az ősi, vadászatból átvett hadicselek még mindig hatékonyak.

Hiszen a hírekből a következő rajzolódik ki: az oroszok filléres drónokkal egy jelentéktelen (elterő)támadást intéztek a bázis ellen, amivel „felzavarták” és a bunkerbe „hajtották” a célpontjaikat. Onnan pedig már nem volt menekvés. Az óvóhely lett a vesztük, ami ellen kivédhetetlen támadást intéztek hiperszonikus rakétákkal.

3.) Arra egyébként nagyon kíváncsiak lennénk, hogy ehhez az egészhez mit szólnak például az esetett cseh és lengyel katonák hozzátartozói, bajtársai? Nem most haltak meg először, és valószínűleg nem is utoljára NATO katonák Ukrajnában. És azért ez nagyon más, mint amikor valakit a hazája védelme közben ér utol a végzet. Az kötelesség. Ez fölösleges, értelmetlen halál. Mert azt csak nem hiszik el, hogy Sztarokosztyantinyivban Prágát és Varsót védik az egész Európát leigázni óhajtó orosz veszedelemtől…


Előző cikkBrit katonák érkezhetnek Ukrajnába Zelenszkij megsegítésére?
Következő cikkAz ukránok (most tényleg) döntő ellentámadásra készülnek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét